1
min read
A- A+
Pročitano

Plakanje ima svoje dobre strane

24/09/2019 - 22:09
Autor:Fos Media
280 pregleda

Iako se na suze često gleda kao na znak slabosti, naučnici koji proučavaju suze i plakanje ne bi se složili s tom tvrdnjom. Plakanje ima mnogo dobrih strana, a stručnjaci smatraju da su suze prirodna obrana tijela od hormona stresa.

Foto

Ilustracija

Plakanje je jedan od načina da se oslobodimo negativnih emocija, a osim toga predstavlja svojevrsnu odbranu od bakterija ili reakcija na neke hemikalije. Suze nisu nužno loše, ponekad je zaista potrebno da se dobro isplačemo. Ovo su samo neki od razloga:

Čiste oči

Suze djeluju kao prirodni antibiotik i mogu da ubiju do 95 odsto štetnih bakterija u očima i to u samo pet minuta.

Poboljšavaju vid

Membrana oka može biti dehidrirana zbog čega dolazi do problema sa vidom, a slika koju vidimo je jednostavno zamagljena. Kada plačemo suze osiguravaju vlažnost membrane i na taj način olakšavaju i poboljšavaju vid. Eliminišu toksine

Tokom 1980-ih dr Vilijam Fej, istraživač u Medicinskom centru Ramsej u Mineapolisu, ustanovio je da suze u zavisnosti od uzroka imaju različit hemijski sastav. Tako se refleksne suze, nastale zbog sječenja luka, sastoje od 98 odsto vode dok su emocionalne suze pune hormona stresa.

Pružaju utjehu

Zanimljivo je kako plakanje prati pojačana aktivnost u određenom djelu nervnog sistema čija je uloga da smiri tijelo nakon stresnog događaja i da uspori rad srca. Istraživanja su takođe otkrila da plakanje povećava nivo oksitocina - hormona sreće, koji onemogućava osobađanje hormona stresa - kortizola.

Osim toga plakanjem se oslobađaju i endorfin, hormon koji se luči tokom vježbanja i seksa. Nije neobično da se nakon što se “dobro isplačemo” osjećamo mnogo bolje.

Suze emocionalno oslobađaju i povezuju sa drugima

Plač budi naše zaštitničke instinkte i djeluje poput poziva u pomoć. Plakanjem privlačimo pažnju, a kod ljudi koji vide uplakanu osobu proradi zaštitnički nagon i tada žele da pruže utjehu. Na taj način nam ranjivost pomaže da se povežemo sa drugima.

Zanimljivosti o suzama

Nedavna istraživanja pokazala su da žene plaču češće i to čak četiri puta više nego muškarci, ali je činjenica da oba pola plaču podjednako tokom velikih životnih događaja poput žalosti za umrlom osobom, objasnio je profesor Ed Vingerhoets, psiholog sa Univerziteta Tilburg u Holandiji.

Zanimljivo je da muškarci češće plaču zbog pozitivnih događaja, dok žene češće puste suzu zbog onih negativnih. Stručnjaci pojašnjavaju da su za ovu razliku krivi hormoni. Testosteron suzbija potrebu za plakanjem, dok ženski hormon prolaktin podstiče empatiju i suze. Postoje tri vrste suza: refleksne suze koje štite od iritacije i stranih tijela, emocionalne suze koje su izazvane pozitivnim ili negativnim događajima i stalne suze koje vlaže oči.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari