1
min read
A- A+
Pročitano

Šta je neophodno uraditi poslije vježbanja ?

29/06/2020 - 20:04
Autor:Fos Media
174 pregleda

Prvih 30 minuta poslije vježbanja je od velike važnosti. U tom periodu bi trebalo da uradite stvari koje mnogi, iz nekog razloga, ne rade.

f

Foto: Shutterstock

Ljubitelji aktivnog života i vježbanja veliku pažnju posvećuju vježbama koje odrađuju, rijetki su oni koji sa jednakom pažnjom pristupaju i minutima nakon treninga.

Zbog toga su vrhunski stručnjaci otkrili tri stvari koje biste trebali da radite odmah nakon vježbanja.

U prvih 10 minuta: Istegnite se dok su vam mišići još zagrijani

"Morate se istegnuti prije nego što se mišići ohlade, za šta vam je potrebno 30 do 40 minuta", kaže Džordan D. Mecl, ljekar sportske medicine u bolnici za specijalnu hirurgiju u Njujorku.

"Kad se mišić ohladi, on se steže i ako pokušate da ga opustite, možete prouzrokovati povrede", objašnjava on.

Dr Mecl preporučuje najmanje pet minuta istezanja nakon vježbanja, posle čega slijedi pet minuta rolanja na valjku za masažu za pravilan oporavak. 

10 do 20 minuta nakon treninga: Tuširanje i oblačenje druge odeće

Sledeće na redu je skidanje mokre sportske opreme i obavezno tuširanje. Sav taj znoj od vježbanja prouzrokovaće nakupljanje bakterija, tako da ako se ne tuširate, možete povećati rizik od iritacije i infekcije, rekla je Didri Huper, dermatolog iz “Audubon Dermatology” u Nju Orleansu.

"Ako ne možete da se tuširate, skinite mokru odjeću što prije možete", kaže Nel Šulc, dermatolog iz Njujorka i osnivač ”BeautyRx Skincare”.

"Odjeća zadržava vlagu koja omogućava rast mikroba, bakterija i gljivica, što bi moglo dovesti do infekcije kože", kaže Šulc.

Ako iz nekog razloga ne možete da se presvučete u prvih pola sata nakon vježbanja, ovaj stručnjak predlaže da vlažnim peškirom prebrišete tijelo, a zatim isto ponovite sa suvim peškirom.

"Bakterije se ne mogu razmnožiti ako uklonite vlagu", objašnjava Šulc.

20 do 30 minuta nakon vježbanja: Hrana za oporavak

Pobrinite se da u organizam unesete hranu maksimalno 30 minuta nakon vježbanja. To će optimizirati oporavak, pomoći vam da smanjite bol u mišićima i pomoći vam da bolje vježbate tokom sledećeg dana

U svoju torbu spakujte zdrave grickalice koje sadrže oko 200 kalorija, sa odnosom ugljenih hidrata i bjelančevina 2:1 ili 1:1, ako pokušavate da skinete kilograme.

Ako želite da zadržite trenutnu težinu ili trenirate za određeno takmičenje, pojedite otprilike 300 do 400 kalorija sa odnosom ugljenih hidrata i bjelančevina  3:1, prenosi Shape.

 

Izvor: N1

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari