1
min read
A- A+
Pročitano

Večeras spavamo duže, ali evo kako to utiče na naše zdravlje

26/10/2019 - 20:01
Autor:Fos Media
361 pregleda

U subotu na nedelju očekuje nas pomjeranje sata unazad zbog zimskog računanja vremena, a to ima i te kakav uticaj na naše zdravlje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Naše tijelo i mozak osjećaju svako pomjeranje sata na veoma izražen način, pa ako osjetite neku od tegobe o kojima bude riječi u tekstu znajte da je za to krivo pomjeranje sata.

Naše tijelo i mozak reaguju na nivo dnevnog svjetla.

U toku noći se luči hormon melatonin koji utiče na sve fiziološke procese u organizmu. Tokom dana se povećano luči hormon serotonin, poznat kao hormon sreće, koji takođe podstiče rad organizma. Pomjeranjem vremena, ovi procesi se remete.

"Mijenjanjem vremena se poremeti bioritam koji reguliše cjelokupne funkcije tijela. Da bi se bioritam nivelisao i vratio u normalu potrebno je izvjesno vrijeme. Tegobe i promjene u zdravstvenom stanju uzrokovane promjenom satnice su potvrđene na ispitanicima koji imaju zdravstvene probleme", rekla je za B92 doktorka Radmila Šehić.

Sat se pomjera dva puta godišnje zbog ljetnjeg i zimskog računanja vremena. Tegobe najčešće osjete ljudi koji imaju neko hronično oboljenje i djeca jer njima treba mnogo više sna.

"Najčešće se javlja poremećaj sna, dnevna pospanost, gubitak koncentracije, glavobolja, osjećaj preskakanja srca, malaksalost, razdražljivost i značajan pad raspoloženja. Znamo da sada pada mrak već oko 17 časova, a ljeti je to tek oko 20 časova, a gubitak dnevnog svjetla utiče na mentalno stanje u smislu usporenosti, gubitka volje što posledično utiče na cjelokupno zdravstveno stanje“, dodaje doktorka Šehić.

Odrasloj osobi je potrebno 7 do 8 sati kvalitetnog sna, a poremećajem i promjenom ritma dosta toga se u organizmu poremeti.

Kako bismo se što bolje navikli na promjenu i pomogli našem organizmu kod tegoba, doktorka savjetuje da smanjimo dnevne obaveze koliko god je to moguće. Umirite vaš organizam i ne opterećujte se dodatnim dnevnim aktivnostima pored radnog vremena i posla koji morate da radite.

"Prilagodite ishranu jer se sada manje krećemo. Pomozite sebi tako što ćete unositi voće i povrće i laganu hranu koja će lako da se vari i da vam ne opterećuje organizam. Savjetujem i unošenje sokova koji će vam pomoći da se cijelo tijelo na neki način ispira i štiti“, savjetuje doktorka Šehić.

Pored toga, dodaje da je najvažnije da se dobro organizujete kada je u pitanju odmor. Prilagodite san tako da spavate 7 do 8 sati i ranije idite na spavanje. Eliminišite izvore buke i nepotrebnog svjetla kako vam ne bi prekidali san.

Prilagođavanje ne traje dugo i kada se organizam navikne on bez problema nastavlja dalje da funkcioniše, piše B92.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari