1
min read
A- A+
Pročitano

Jevrejski grad mijenja ime da bi se razlikovao od "dvojnika" iz Biblije

08/11/2018 - 10:40
Autor:Fos Media
127 pregleda

Gradonačelnik Nazaret Ilita u Galileji na sjeveru Izraela namjerava da promijeni ime tom gradu koji se nalazi pored biblijskog Nazareta kako bi se izbjegla konfuzija posjetilaca.

Nazaret Ilit / thinkstock

Nazaret Ilit / thinkstock

“Vrijeme je došlo da Nazaret Ilit dobije nezavisan identitet i da se okonča konfuzija između nas i susjednog Nazareta”, rekao je gradonačelnik Ronen Plot, najavivši da će se “ predstojećeg Božića stranci koji idu u Nazaret posljednji put greškom naći u njegovoj kancelariji”. 

Po hrišćanskom vjerovanju porodica Isusa Hrista potiče iz Nazareta u kome je arhanđel Gavrilo najavio Devici Mariji da će roditi Isusa i gde je Isus proveo najveći deo života. 

Opština Nazaret Ilita navodi da konfuzija traje od 1956. godine kada je prvi izraelski premijer David Ben –Gurion odlučio da se novoosnovano mjesto nazove Kirjat Nazaret da bi se ime poslije ime promijenilo u Nazaret Ilit (Gornji Nazaret). 

Stanovnici ističu da su Nazaret Ilit i Nazaret dva potpuno odvojena grada uprkos tome što su jedan od drugog udaljeni samo tri i po kilometra i imaju slično ime. 

“Nazaret je najveći arapski grad u Izraelu i Nazaret Ilit je najveći jevrejski grad u Galileji”, rekao je Plot, objasnivši da dva grada imaju potpuno drugačiji karakter i identitet i da se greška mora ispraviti jednom zauvijek. 

U Nazaretu živi 75.000 stanovnika, uglavnom muslimana ili hrišćana i to je jedno je od glavnih mjesta koje obilaze hrišćanski hodočasnici. 

Mnogi izraelski poslanici, ministri i sam premijer su griješili ranije kada su aludirali na Nazaret Ilit kao Nazaret. 

“Ben Gurion je sam pisao Nazaret u nekim svojim dokumentima, misleći na Nazaret Ilit”, navedeno je u opštinskom saopštenju, prenose izraelski mediji. 

U Nazaret Ilitu živi 51.000 stanovnika, većinom Jevreja porijeklom iz Rusije. 

“Stanovnici Nazaret Ilita su umorni od činjenice što mnogi ljudi, uključujući turiste, misle da je njihov grad dio Nazareta”, izjavila je portparolka Orna Buhbut za Frans pres. 

Ona je najavila da će gradonačelnik predložiti promjenu imena 21. novembra gradskom savjetu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari