1
min read
A- A+
Pročitano

"Ledeni dječak" iz Kine "osvojio" društvene mreže (FOTO)

12/01/2018 - 18:12
Autor:Fos Media
311 pregleda

Osmogodišnjak iz Kine ili ledeni dječak, kako su ga mnogi nazvali, postao je hit na internetu zbog fotografije na kojoj mu je kosa smrzla nakon pješačenja četiri ipo kilometara na veoma niskoj temperaturi.

Foto

Foto: BBC.com

Priča koja se krije iza fotografije malog Kineza istopila je mnoga srca, prenosi klix.ba. 

Vang Fuman živi sa sestrom i bakom u naselju Ludian County, u sjeveroistočnoj kineskoj provinciji Junan, dok njegovi roditelji rade u gradu. Tog jutra kad se u razredu pojavio bijele kose, crvenih obraza i ispucalih ruku, prepješačio je četiri ipo kilometara do škole na minus devet stepeni. 

Foto: BBC.com
Foto: BBC.com

Za malog Vanga to je svakodnevnica, samo ga je tog jutra prevarilo sunce pa je u školu krenuo noseći tanki džemper i jaknu, bez kape ili rukavica.

Vidjevši ga s ledenicama na glavi, njegovi vršnjaci nisu izdržali, a da mu se ne smiju. Međutim, ovaj osmogodišnjak je ostao hrabar rekavši kako mu je bilo hladno dok je pješačio do škole, ali ne i teško.

On svoje vrijeme van školskih klupa provodi pomažući baki na porodičnoj farmi. Kaže kako je za Novu godinu poželio da dobro uči i zaradi novac kako bi bolesnoj baki kupio lijekove.

Korisnici interneta pohvalili su dječaka koji je ih je doveo do suza, ali i izrazili veliko razočarenje što država ne pomaže djeci koje su roditelji u ruralnim dijelovima Kine primorani ostavljati same kad odlaze da zarade novac u gradu. Prevoz do škole, slažu se mnogi, kineske vlasti ne bi koštao mnogo, a djeci bi značio i previše.

Još jedna tužna vijest jeste što škola koju pohađa "ledeni dječak" uspijeva obezbijediti svojim učenicima doručak i užinu, ali ne i grijanje u učionicama. 

Foto:BBC.com
Foto: BBC.com

Nakon što je Wangova fotografija postala viralna, škola u Yunnanu dobila je donaciju od 100.000 dolara, više od stotinu kaputa za djecu te 20 grijalica. Fotografija osmogodišnjaka podijeljena je skoro stotinu hiljada puta na društvenim mrežama.

Komentari