2
min read
A- A+
Pročitano

Rođendan Pipi Duge Čarape – od kontroverze do uzora

21/05/2020 - 13:38
Autor:Fos Media
97 pregleda

Šveđani obilježavaju 75. rođendan najpoznatijeg imaginarnog lika koji dolazi iz njihove zemlje. Zašto je Pipi Duga Čarapa jedna od najčitanijih dječijih knjiga ikada i inspiracija toliko generacija širom svijeta?

AFP/Jacob Forsel

Foto: AFP/Jacob Forsel

Pipiloti Viktuali Rulgardini Krusmjanti Efraimsdoter Lungstrump – zna dugo da potraje dok Pipi izgovori puno ime.

Tako je na svakom od 70 jezika na koje su prevedene njene avanture. U Nemačkoj je od 1949. godine prodato oko 8,6 miliona knjiga o Pipi Dugoj Čarapi, a širom svijeta oko 70 miliona. Bilo je to u Švedskoj 1941. godine kada je Astrid Lindgren sjedjela na krevetu svoje bolesne ćerkice Karin. Ona je predložila svojoj majci da joj priča o "Pipi Dugoj Čarapi" - ime je djevojčici spontano palo na pamet, piše Dojče vele (DW).

Tako je Astrid Lindgren počela da priča. Izmislila je djevojčicu sa crvenim pletenicama, čija je majka anđeo, a otac kralj Južnog mora i koja - osim majmuna gospodina Nilsona i konja čije se ime u originalnim djelima ne pominje - živi sama u vili Vilekuli.

Tri godine kasnije je Astrid Lindgren zapisala priče i poslala ih jednom švedskom izdavaču, navodno uz rečenicu: "U nadi da nećete alarmirati Ured za brigu o djeci". Vrlo brzo je stigao odgovor da ne postoji interes za štampanje knjige, piše DW.

Od kontroverzne do kultne figure

Kada je 1945. godine izdavačka kuća Rabén & Sjögren objavila konkurs za dječiju knjigu, Astrid Lindgren poslala je malo izmenjeni rukopis i osvojila prvu nagradu. Knjiga o Pipi Dugoj Čarapi je prvi put štampana za Božić 1945. godine i postala je hit.

Pre nego što se to dogodilo, Pipi je bila predmet svađe među odraslima. Kritičari su tvrdili da bi ta devetogodišnjakinja divovske snage, koja živi sama i kojoj je dozvoljeno da radi sve što želi, mogla postati loš uzor djeci. 

Pored toga, žalili su se da je jezik knjige direktan i vulgaran. "Nijedno normalno dijete ne pojede tortu, niti se boso šeta po šećeru", napisao je tada ugledni profesor Jon Landkist za švedski list Aftonbladet. I dodao: "Sve to ukazuje na maštu neke ludakinje". Ocijenio je i kako je Astrid Lindgren netalentovana i nekulturna, a Pipi nenormalna i morbidna.

Ali, popularnost Pipi Duge Čarape dokazala je da je autorka bila u pravu. Njene priče učinile su ovu Šveđanku najpoznatijom autorkom knjiga za djecu do danas. Njene priče, gledajući cijeli opus, objavljene su na 106 jezika u 165 miliona primjeraka. Astrid Lindgren je umrla 2002. godine u dobi od 95 godina - doživela je samo u Švedskoj više od 40 ekranizacija svojih priča o Pipi koju je glumilo sedam različitih glumica.

Emancipovani uzor

"Pipi Duga Čarapa je prava dječija heroina", analizira profesor psihologije Alfred Gebert iz Minstera. "Posebno se s njom poistovjećuju djevojčice". Jer, ona je jaka, drska i spremna da pomogne drugima. Živi sama, ne ide u školu pa ipak može sve što poželi.

Pipi uspijeva sve sama - ili skoro sama, jer može da računa i na prijatelje. "Djevojčice koje su odrastale sa Pipi kao uzorom, vjerovatno u karijeri uspijevaju bolje da se izbore sa muškarcima i sve rade za svoje prijatelje", dodao je Gebert u razgovoru za tabloid Bild.

Pipi otjelovljava sve što djeca žele, kaže dječija psihološkinja Svenja Litge - radi ono što hoće, ima super-snagu i uvijek doživljava avanture. "Djeci su potrebni junaci poput Pipi Duge Čarape. Ona se ugledaju na nju".

Pipi se suprotstavlja autoritetima, vodeći se osjećajem za pravdu i slabije. "To je idealan uzor", kaže Lidge.

Prva knjiga je doduše objavljena 1945, ali ne 21. maja. No taj dan je rođendan Karin Niman, ćerke čuvene autorke za koju je priča i smišljena. Šveđani zato tradicionalno ovog dana obilježavaju rođendan Pipi Duge Čarape.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari