1
min read
A- A+
Pročitano

Bivši francuski premijer osuđen na pet godina zatvora

29/06/2020 - 16:35
Autor:Fos Media
99 pregleda

Bivši francuski premijer Fransoa Fijon osuđen je na pet godina zatvora od čega su dvije godine strogog zatvora, na novčanu kaznu od 375.000 eura i na 10 godina zabrane obavljanja javne funkcije. 

Foto: Twitter/Agencije

foto: CNN

Sud u Parizu je Fijona i njegovu suprugu Penelop proglasio krivim u aferi fiktivnih poslova, odnosno da je državna sredstva koristio za isplate svojoj supruzi i djeci za poslove koje nikada nisu obavili.

Fijonova supruga Penelop je proglašena saučesnikom i osuđena na uslovnu kaznu od tri godine, na novčanu kaznu od 375.000 eura i na dvije godine zabrane obavljanja javne funkcije.

Bračni par Fijon i suoptuženi Mark Žulo, nekadašnji član parlamenta, moraće i da nadoknade više od milion eura skupštini.

Sud je odlučio da danas donese presudu nakon što je odbio zahtjev odbrane za otvaranje ponovne rasprave kako bi se rasvijetlili navodni "pritisci" tokom istrage.

Fijon je osumnjičen da je od 1998. do 2013. supruzi i djeci davao poslove parlamentarnih pomoćnika koje nisu obavljali, ali su porodici donijeli više od miliona eura.

Fijon je odbacio te optužbe. Skandal se pojavio u medijima tri mjeseca prije predsjedničkih izbora 2017. godine na kojima se kandidovao i Fijon.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari