1
min read
A- A+
Pročitano

Duda vodi u prvom krugu predsjedničkih izbora

29/06/2020 - 8:39
Autor:Fos Media
62 pregleda

Poljski predsjednik Andržej Duda, prema preliminarnim rezultatima, vodi na izborima za šefa države koji su održani u nedjelju, ali ne sa dovoljnim brojem glasova da bi izbjegao drugi krug, 12. jula.
 

f

Ilustracija

Prema rezultatima sa 82,2 odsto biračkih mesta, Duda, koji je saveznik vladajuće nacionalističke stranke Pravo i Pravda (PiS), osvojio je 45,73 odsto glasova.

Na drugom mjestu liberalni gradonačelnik Varšave i kandidat opozicione civilne platforme (PO) Rafal Tržaskovski sa 28,51 odsto.

Birališta su zatvorena sinoć u 21 sat, a prvi podaci pokazuju da je izlaznost bila 62,9 odsto, što je najveća izlaznost od 1989. godina na svim izborima, prenose agencije.

Kako se navodi, ovi prvi podaci odgovaraju rezultatima ispitivanja javnog mnjenja obavljenog pre izbora, a koje je pokazalo da će lider konzervativne stranke Pravo i pravda Andžej Duda osvojiti većinu glasova, ali da neće izbjeću drugi krug koji bi trebalo da se održi 12. jula.

Ove godine izbori su održani u posebnim okolnostima, jer je trebalo da se održe 10. maja, pa su odloženi zbog epidemije koronavirusa.

Na izborima je učestvovalo 11 kandidata, a konačni rezultati se očekuju u srijedu.

Ako nijedan kandidat ne dobije više 50 odsto glasova, drugi krug sa dvojicom najbolje plasiranih biće održan 12. jula.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari