1
min read
A- A+
Pročitano

Netačna informacija da je Kina objavila kraj epidemije

29/03/2020 - 15:58
Autor:Fos Media
707 pregleda

Brojni crnogorski i regionalni portali objavili su danas informaciju da je Kina proglasila kraj epidemije korona virusa. Ta vijest je, sudeći prema komentarima, obradovala mnoge građane, ali nažalost nije tačna, saopštio je Digitalni forenzički centar.

Foto

Foto: Tanjug/AP

"Crnogorski portali Analitika, IN4S, CDM, RTCG, FOS Media, Pobjeda, PV informer, objavili su identičnu vijest – “Kina proglasila kraj epidemije”, pozivajući se na banjulučku ATV i Sputnik. U informaciji se navodi kako je širenje COVID-19 virusa na teritoriji Kine potpuno zaustavljeno, kao i da je broj potvrđenih slučajeva infekcije manji od 3.000.Portali su prenijeli izjavu predstavnika Komiteta za zdravstvena pitanja Kine, Mija Fenga", navode iz Digitalnog forenzičkog centra.

S druge strane, kako istuču, svjetski mediji među kojima su Rojters, Njujork Tajms, Ju-es njuz, kao i kineski portal Sinhua.net, objavili su kompletniju informaciju u kojoj se nigdje ne navodi da je proglašen kraj epidemije, već je u prvi plan stavljena pojava novih importovanih slučajeva korona virusa u Kini.

"Navodi se i da je zbog toga povećana opasnost od drugog kruga zaraze, u trenutku kada je prenos među domicilnim stanovništvom u Kini faktički zaustavljen, jer je broj tih zaraženih pao ispod 3.000", kazali su iz Centra.

Takođe se navodi da su ti mediji objavili kompletan citat Fengove izjave: “Kina je već zabilježila 693 uvezenih slučajeva korona virusa iz čak 42 zemlje, što znači da je mogućnost nove runde širenja zaraze relativno visoka”.

Navodi se i da virus sa sobom u Kinu donose uglavnom državljani te zemlje sa boravkom u inostranstvu, kao i da je subotu registrovano 45 novih tih slučajeva, što je za devet manje u odnosu na prethodni dan.

"Ovaj slučaj potvrđuje samo da u ovim, posebno osjetljivim danima, kada svi čekamo ohrabrujuće vijesti, mediji bi trebalo da obrate dodatnu pažnju i do kraja provjere svaku informaciju", upozoravaju iz Digitalnog forenzičkog centra.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari