1
min read
A- A+
Pročitano

London povlači diplomate iz Brisela

12/08/2019 - 14:26
Autor:Fos Media
76 pregleda

Britanske diplomate povući će se iz institucionalnih struktura Evropske unije (EU) u Briselu u roku od nekoliko dana, po planu vlade Borisa Džonsona, piše britanski Gardijan. 

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

U nastojanju da se ojača poruka da će Velika Britanija izaći iz EU do 31. oktobra, britanske diplomate će, kako se navodi, prestati da prisustvuju svakodnevnim sastancima u Briselu.

Ovaj potez je, kako kažu zvaničnici u Londonu, u skladu sa prvim obraćanjem Džonsona u Donjem domu parlamenta kada je rekao da će osloboditi britansku diplomatiju od evropskih poslova. 

Kritičari smatraju da će simbolično povlačenje ostaviti Britaniju bez uvida u odluke EU što bi moglo škoditi nacionalnom interesu. 

Gardijan podsjeća da se očekuje prisustvo britanskih diplomata na predstojećem sastanku radne grupe EU na kojem će ostalih 27 članica razmatrati pitanja bezbjednosti, panevropski odgovor o budućim krizama koje bi obuhvatile civile, spoljnu politiku i zaštitu interesa potrošača. 

Ministar spoljnih poslova Dominik Rab najavio je da će prisustvovati susretu šefova evropskih diplomatija krajem avgusta u Helsinkiju. 

Nije poznato dokle će ići britansko povlačenje diplomata iz EU do 31. oktobra, piše Gardijan i podsjeća da je oko 150 stalno prisutno u Briselu gdje lobiraju za britanske interese.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari