1
min read
A- A+
Pročitano

Naučnici: Požari u Australiji postaće normalna pojava

14/01/2020 - 9:47
Autor:Fos Media
102 pregleda

Britanski naučnici saopštili su danas da su požari u Australiji samo proba onoga što će svijet doživjeti sa porastom temperatura.

Foto

Izvor: Gena Dray via REUTERS

Profesor Ričard Bets iz Centra Met ofis Hedli, smatra da je to samo dio uslova života koje će svijet doživjeti sa porastom prosječne temperature za tri stepena, prenosi BBC.

U analizi uticaja klimatskih promjena, naučnici su zaključili da rizici od požara postoje u cijelom svijetu, kao i da postoji veza između klimatskih promjena i povećane učestalosti požara.

"To je primjetno u mnogim regionima, uključujući zapad SAD i Kanadu, južnu Evropu, Skandinaviju i Amazoniju. Zagrijevanje uzrokovano ljudskim faktorom povećava rizik od požara i u drugim regionima, poput Sibira i Australije", rekao je Metju Džons sa Univerziteta u Istočnoj Angliji.

U studiji se navodi i da će uticaj brojnih faktora na klimatske promjene da se pogoršava sve dok svijet ne preduzme nešto kako bi stabilizovao klimu, kao i da je potrebno da se smanji emisija ugljen-dioksida.

"Ukoliko to ne učinimo imaćemo sve gori uticaj, prema kome će nam ovo što se sada dešava u Australiji biti normalno", navodi se u studiji.
 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari