1
min read
A- A+
Pročitano

Pojačan vazdušni napad: Uništen glavni grad Jemena (VIDEO)

07/12/2017 - 9:04
Autor:Fos Media
43 pregleda

Saudijska koalicija pojačala je vazdušne napade na Jemen u srijedu i uništila glavni grad Sanu, javljaju svjetski mediji.

Foto: Democracy Now!

Foto: Democracy Now!

Do pojačanih sukoba došlo je zbog jačanja vlasti pobunjenika Hutija u glavnom gradu, nakon što su ubili bivšeg jemenskog predsjednika i svog nekadašnjeg saveznika Alija Abdullaha Saleha u ponedjeljak.

U srijedu su izvedeni deseci zračnih napada na položaje Hutija koji su razorili Sanu.

 

Najgora humanitarna kriza na svijetu 

Saudijska Arabija i njeni saveznici bombardovali su Jemen dan nakon što je Salehov sin obećao da će voditi kampanju protiv iranskih pobunjenika Hutija.

"Intervencija Ahmeda Alija, vjerovatnog Salehovog nasljednika i bivšeg vođe elitne Republikanske garde, nakon tjedan dana borbe Hutijima daje potencijalnu figuru vođe", piše Rojters.

Saleh je Hutijima pomogao da osvoje većinu područja na sjeveru države, uključujući glavni grad Sanu, a njegova odluka da promijeni stranu u ratu predstavlja najdramatičniju promjenu u nekoliko godina sukoba.

UN je rat u Jemenu nazvao najgorom humanitarnom krizom na svijetu. U borbama je do sada ubijeno više od 10 000 ljudi, a više od dva miliona je raseljeno. Gotovo milion ljudi pogođeno je epidemijom kolere i glađu koja prijeti većini države.

Komentari