1
min read
A- A+
Pročitano

Raste broj nezaposlenih u SAD-u

21/11/2020 - 7:29
Autor:Fos Media
24 pregleda

Broj Amerikanaca koji su prošle sedmice aplicirali za dobijanje naknade za nezaposlenost porastao je na 742 hiljade, pokazuju podaci Ministarstva za rad.

Foto

Foto: Pixabay

Takvom kretanju je doprinijelo razbuktavanje koronavirusa koje bi moglo da dovede do ponovnog zatvaranja preduzeća, piše New York Post.

Sa najnovijim zahtjevima za dobijanje naknade za nezaposlenost, ukupan broj prijava podnijetih tokom pandemije, prema sezonski prilagođenim podacima, dostigao je oko 68,1 milion, što je jednako iznosu od preko 42 odsto radne snage u zemlji.

Ovo je prvo povećanje broja prijava u posljednjih oko mjesec, na koji je uticalo uvođenje novih mjera zaključavanja u nekim gradovima i državama, prenosi Blic.

Sedmicu ranije, državnu pomoć je zatražilo 709 hiljada nezaposlenih Amerikanaca.

Ekonomisti na Wall Streetu očekivali su da će prošle sedmice biti podnijeto 710 hiljada ovih prijava.

"Nalaženje posla bi moglo da bude problem jer brojne države ponovo uvode ograničenja vezana za Covid-19. Preduzeća bi mogla da se suoče sa poremećajima u poslovanju u kratkom roku i padom potražnje zbog okončanja mjera fiskalne pomoći i pada prihoda potrošača“", smatraju analitičari.

Prošla sedmica je bila 35. uzastopna u kojoj su zahtjevi za dobijanjem naknade za nezaposlenost ostali iznad nivoa prije pandemije od 695 hiljada, kao i iznad sedmičnog rekorda od 665 hiljada zabilježenog tokom Velike recesije 2009. godine.

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari