1
min read
A- A+
Pročitano

Slovačka: Uhapšen Italijan o kome je pisao ubijeni novinar

13/03/2018 - 18:23
Autor:Fos Media
65 pregleda

Slovačka policija uhapsila je u Mihalovcama na istoku Slovačke Antonina Vadalu, na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je izdala Italija, odnosno sud u Veneciji, u okviru međunarodne racije protiv narko mafije tokom koje je u Evropi uhapšeno 17 ljudi, saopštilo je slovačko Generalno tužilaštvo.

a

Foto: AP/N1

Antonino Vadala jedan je od Italijana za koje se vjeruje da na istoku Slovačke preko evrodotacija i biznisa u poljoprivredi i solarnih elektrana, peru novac kalabrijske mafije Ndrangete.

O tome je u poslednjem, nedovršenom članku pisao ubijeni slovački istraživački novinar Jan Kucijak, kao i o Vadali bliskim ljudima u kancelariji slovačkog premijera Roberta Fica, prije svega o Ficovoj sekretarici, nekada manekenki i ljubavnici Vadale, Mariji Troškovoj.

"Evropskim nalogom za hapšenje italijanski sud traži izručenje Antonina Vadale za krivično gonjenje u Italiji za krivično djelo u vezi sa drogama izvršeno u organizovanoj grupi sa međunarodnim djelovanjem", obavijestila je novinare o hapšenju portparolka Generalnog tužilaštva Slovačke Andrea Predajnjova, prenosi N1.

Vadalu zajedno sa još sedmoricom Italijana iz agrobiznisa na istoku Slovačke policija u Slovačkoj je uhapsila i nakon ubistva Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove krajem februara, ali ih je ubrzo pustila.

Vadala je koliko juče zaprijetio da će podnijeti krivičnu prijavu protiv medija i političara koji ga označavaju za mafijaša.

Bilo kakve nezakonite aktivnosti porekli su i Vadalini poslovni partneri iz nepregledne mreže slovačkih preduzeća oko Vadale u vlasništvu porodica Albanaca iz Makedonije u Slovačkoj, na koje su upozorili nakon ubistva investigativnog novinara slovački mediji.

Ficu prijeti pad vlade zbog ubistva novinara koji je u nedovršenom, posthumno objavljenom članku za portal Aktuality.sk pisao o korupciji i sprezi kalabrijske mafije sa istoka Slovačke sa nekim funkcionerima vladajuće slovačke stranke SMER, a i infiltraciji Vadaline bivše ljubavnice i njegovog prijatelja u najbližu okolinu slovačkog premijera.

Prijevremene izbore zahtijeva najmanji partner u Ficovoj vladi, stranka slovačkih Madjara Most HId, opozicija, a i predsjednik Slovačke Andrej Kiska, vanredne izbore vidi kao jedan od načina da Slovaci povrate izgubljeno povjerenje u svoju državu.

Zbog likvidacije novinara na ulice Bratislave i još 47 gradova širom zemlje i 17 u svijetu već dva petka izlaze desetine hiljada Slovaka i na najmasovnijim demonstracijama od rušenja komunista 1989. godine zahtijevaju ostavku Ficove vlade i pristojnu Slovačku bez korumpiranih političara povezanih, makar posredno sa mafijama.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari