1
min read
A- A+
Pročitano

Šta svjetski lideri kažu o rezultatima izbora u SAD

08/11/2018 - 9:30
Autor:Fos Media
48 pregleda

Desničarski potpredsjednik italijanske vlade Mateo Salvini čestitao je američkom predsjedniku Donaldu Trampu na rezultatima kongresnih izbora i na borbi "protiv svačeg i svakog" ko se zalagao za uspjeh demokrata.

Foto

Foto: Tanjug

"Komplimenti predsjedniku Trampu za mjesta osvojena u Senatu i potvrdu u ključnim državama, protiv svačeg i svakog: ljevičarskih novinara, glumaca i pjevača, direktora i pseudo-intelektualaca", napisao je Salvini na svom nalogu na Tviteru, uz haštag "godonaldgo".

On je, na konferenciji za novinare, odbio da komentariše o politici američkog predsjednika koga je nazvao "pomalo neobičnim", ali je rekao da je Tramp barem održao svoja predizborna obećanja o ekonomiji, trgovini i imigraciji, prenosi AP. Salvini je, inače, populista koji donekle dijeli s Trampom antiimigrantske i nacionalističke stavove, a Trampov bivši savjetnik Stiv Benon ga je opisivao kao budućnost evropskih političara, navodi američka agencija.

Na ishod američkih izbora na polovini mandata, reagovao je i njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas, rekavši da rezultati glasanja znače da će spoljna politika SAD više zavisiti od toga da li republikanci i demokrate mogu da rade zajedno, ali da se transatlantski odnosi pod Trampom neće mijenjati.

''Ono što ovi izbori ne mijenjaju jeste to da bez SAD nećemo moći da riješimo probleme u sve komplikovanijem svijetu'' - rekao je Mas, prenosi AP.

Šef njemačke diplomatije je, uz to, istakao da Evropljani moraju da na Trampovu politiku u stilu "Amerika na prvom mjestu" odgovore pristupom "Ujedinjena Evropa".

Kremlj je saopštio da rezultati glasanja neće naškoditi vezama između Rusije i SAD "jer su ti odnosi već loši". Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da bi se odnosi između SAD i Rusije "teško mogli učiniti još gorim". Peskov je odbio da komentariše nagovještaje da će kontrola demokrata nad Predstavničkim domom Kongresa SAD otežati Trampu popravljanje veza sa Rusijom, ali je rekao da za poboljšanje odnosa "nema sjajnih izgleda na vidiku", navodi američka agencija.

Visoki ruski poslanik Konstantin Kosačev rekao je da demokratska većina u donjem domu američkog Kongresa znači da će se Tramp suočiti sa "neprijatnim izazovima".

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari