1
min read
A- A+
Pročitano

Stoltenberg: NATO da preduzme globalni pristup u rješavanju izazova

30/06/2020 - 16:37
Autor:Fos Media
207 pregleda

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je na globalni pristup u rješavanju bezbjednosnih izazova sa kojima se suočavaju zemlje članice Alijanse.

foto

Foto: NATO

On se, kako se navodi na zvaničnom sajtu NATO-a, danas obratio javnosti na onlajn događaju Njemačkog instituta za globalne i područne studije (GIGA).

Govoreći o „Geopolitičkim implikacijama COVID-19“, Stoltenberg je pozvao na globalni pristup u rješavanju bezbjednosnih izazova sa kojima smo suočeni.

On je naglasio da je NATO 2030 nedavno pokrenut „kako bi se razmislilo o tome gdje vidimo našu Alijansu za deset godina i kako će nas to dalje čuvati“.

Stoltenberg se osvrnuo i na pandemiju virusa COVID-19, i pohvalio ulogu koju oružane snage širom NATO-a imaju da bi spasile živote.

On je kazao da se NATO trenutno priprema za mogući drugi talas koronavirusa kroz novi operativni plan, novu zalihu medicinske opreme i novi fond za brzu nabavku zaliha i usluga.

Stoltenberg se osvrnuo i na uspon Kine i podvukao da je NATO ne vidi kao protivnika.

"Ali postoji jasan obrazac autoritarnog ponašanja kod kuće i povećana asertivnost i maltretiranje u inostranstvu", rekao je Stoltenberg.

On je kazao da je najbolji način suočavanja sa globalnim izazovima da Evropa i Sjeverna Amerika ostanu zajedno.

Stoltenberg je naglasio važnost globalnog pristupa i još bližeg rada sa međunarodnim partnerima NATO-a u odbrani vrijednosti Alijanse u, kako je naveo, sve konkurentnijem svijetu.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari