1
min read
A- A+
Pročitano

Vanredno stanje u Rusiji: Masovna invazija polarnih medvjeda

10/02/2019 - 15:57
Autor:Fos Media
454 pregleda

Na arhipelagu Novaja Zemlja proglašeno je vanredno stanje zbog invazije polarnih medvjeda, saopšteno je iz regionalne vlade Arhangelska.

Foto: Agencije

Ilustracija, foto: Agencije

"Odluka da se proglasi vanredno stanje na teritoriji Novaje Zemlje doneta je 9. februara na sastanku komisije. Vanredno stanje izazvano je masovnom invazijom polarnih medvjeda na stambena područja", saopšteno je iz regionalne vlade, prenosi agencija TASS

Zamjenik guvernera u administraciji Novaje Zemlje Aleksandar Minajev izjavio je da se više desetina polarnih medvjeda okupilo u blizini tamošnjih naselja. 

Najmanje 52 medvjeda primijećena su u prethodna tri mjeseca, a šest do deset medvjeda konstantno se nalazi na teritoriji. 

U saopštenju se navodi da je više desetina prijava o medvjedima stiglo od stanovnika, škola, vrtića i drugih, a da se ljudi plaše da napuštaju svoje domove. 

Ilustracija, foto: Agencije
Ilustracija, foto: Agencije

"Roditelji se plaše da puste djecu u školu", navodi se u saopštenju, prenosi TASS.

Pored vrtića su ugrađene dodatne ograde kako bi djeca bila bezbjedna, a vojska i zaposleni se prevoze do radnih mjesta specijalnim vozilima. Na cijelom području arhipelaga uspostavljene su patrole. 

Kako navodi agencija, medvjedi se ne plaše sirena, pasa i patrolnih automobila, koji se inače koriste da ih otjeraju. 

Nadzorno tijelo za prirodnu okolinu Rusije zabranilo je pucanje na medvjede, a stručnjaci se nadaju da oružje neće biti neophodno kako bi se medvjedi rastjerali. 

Guverner Novaje Zemlje Žiganša Musin izjavio je da nikada nije vidio ovakvu aktivnost polarnih medvjeda. 

Stručnjaci ocjenjuju za TAS S da se radi o godišnjoj migraciji ovih životinja, a da je do invazije došlo zbog obilja hrane koje mogu da pronađu u okolini naselja na arhipelagu, prenosi Tanjug.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari