1
min read
A- A+
Pročitano

Žuti prsluci: Prekasno je, sada treba iskoristiti slabost vlasti

05/12/2018 - 22:45
Autor:Fos Media
286 pregleda

Francuski demonstranti pozdravili su odluku predsjednika Emanuela Makrona o odustajanju od povećanja poreza na gorivo, planiranog za iduću godinu.

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

Ipak, oni kažu da to možda neće biti dovoljno da se obuzda gnijev javnosti.

"Mislim da je odluka donijeta prekasno", rekla je za AP portparolka "žutih prsluka" Žaklin Muro.

Ona je navela da će različite protestne grupe sada odlučiti šta će dalje raditi, ali je ocijenila da će mnogi vjerovatno ostati pri odluci o daljim protestima. 

"Makronov večerašnji potez je ispravan, ali mislim da neće suštinski promeniti kurs", rekla je Muro. 

Ona je pozvala demonstrante da iskoriste slabost francuske vlade i založe se za druge zahtjeve kao što je povećanje minimalne zarade. 

Antivladini proteste počeli su prošlog mjeseca zbog povećanja poreza na gorivo, ali su prerasli u proteste velikih razmjera sa širokim nizom pritužbi i gnijevom protiv Makrona. 

Vlada odustala zvanično

Vlada Francuske je donijela odluku da ukine mjeru koja je predviđala povećanje poreza na gorivo, javili su svjetski mediji ranije večeras.

Kako je navedeno, premijer Eduar Filip je objavio da je donijeta takva odluka, dan pošto je predviđeno da se ta mjera suspenduje na šest mjeseci.

Neimenovani zvaničnik iz Jelisejske palate je poručio da je francuski predsjednik Emanuel Makron prethodno odlučio da se povuče predlog za povećanje poreza na gorivo poslije višenedjeljnih protesta širom zemlje i najvećih nereda koje je Pariz vidio u više decenija. 

Premijer je u parlamentu rekao i da je "porez odbačen" u budžetu za 2019. i da je vlada "spremna na dijalog". 

Budžet može biti mijenjan tokom čitave godine. 

Pročitajte i ovo:

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari