1
min read
A- A+
Pročitano

Amfilohije o ordenjima Vučiću i Selakoviću: Sabor ne može da se orijentiše partijski

07/10/2019 - 18:40
Autor:Fos Media
714 pregleda

Odluka o dodjeljivanju ordena Svetog Save predsjedniku Aleksandru Vučiću i njegovom sekretaru Nikoli Selakoviću, odluka je patrijarha kojoj se protivi dio srpskih arhiepiskopa, ali i mitropolit Amfilohije lično. Kako je mitropolit Amfilohije rekao medijima danas u Peći, svako ima pravo da „poštuje i voli“, ali proslava 800 godina autokefalnosti „nije bila prilika za tako nešto“ jer Crkva obuhvata „naš narod u čitavom svijetu“ i ne bi trebalo da se orijentiše partijski.

Amfilohije

„Ja moram da kažem što se mene lično tiče, ali i dobrog dijela naših arhijereja – nisu time zadovoljni, ali to je odluka njegove Svetosti i članova sinoda“. Ipak, kaže mitropolit, iako svako ima pravo da „poštuje i voli“, „nije ovo bila prilika za tako nešto“.

Orden Svetog Save objedinjuje i sjedinjuje crkvu i narod. Za poštovanje je kaže, funkcija predsjednika Srbije, ali „on nije predsjednik cijelog naroda u svijetu, a crkva je ne samo srbijanska u ovim postojećim granicama, nego crkva je sveukupnog našeg naroda u čitavom svijetu“.

„Prema tome sabor kao takav ne može da se orijentiše partijski, uz poštovanje prema svima i svakome,“ naglasio je mitropolit.

„Nisam samo ja, dobar dio našeg arhijereja to misli“, dodao je. Takođe nije znao da li je isto ordenje dobio Milorad Dodik.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari