1
min read
A- A+
Pročitano

Kolinda o hrvatskoj politici prema migrantima: Naravno da je potrebno malo nasilja

10/07/2019 - 20:48
Autor:Fos Media
195 pregleda

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u izjavi za švajcarsku javnu televiziju SRF priznala je da Hrvatska krši međunarodno pravo kada je riječ o postupanju prema migrantima i da hrvatska policija koristi nasilje nad njima.

Foto

Foto: Profimedia

Ona je to izjavila u pokušaju da odbrani politiku Hrvatske prema migrantima.

“Moje kolege su snimili ilegalni pushback migranata koji je počinila hrvatska policija. Što mislite o tome?” pitao je švajcarski novinar Georg Hässler Sansano Kolindu.

“Ilegalni pushback?” pita skeptično Kolinda pa nastavlja: “Zašto mislite da su ilegalni? Govorimo o ilegalnim migrantima, ljudima koji ilegalno žele ući u Hrvatsku i policija ih šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu. Postoje otvoreni granični prolazi koji su otvoreni za sve koji žele doći u Hrvatsku i zatražiti azil.”

"Naravno da je potrebno malo nasilja"

Nakon toga se u prilogu prikazuju krvavi migranti i njihove izjave kako ih je hrvatska policija istukla, pa slijedi još jedno pitanje novinara Kolindi.

“Što je s izvještajima nevladinih organizacija i migranata o nasilju hrvatske policije. Je li to netačno?”

“Raspitala sam se kod ministra unutarnjih poslova, direktora policije i policajaca na terenu i oni su mi potvrdili da ne koriste silu koja bi bila pretjerana. Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback, ali morate vidjeti i kakav je to teren”, odgovara Kolinda i tako u samo dvije rečenice priznaje da hrvatska policije provodi pushback - što je protivno međunarodnom pravu - i nasilje prema migrantima, što je protivno i hrvatskim zakonima i međunarodnom pravu. 

Na kraju svoje izjave za SRF Kolinda ističe da Hrvatska “štiti spoljnu granicu EU-a i Švajcarsku od ilegalne migracije”. Prilog završava konstatacijom da su pushbackovi i dalje ilegalni po međunarodnom pravu te da policija ne smije bez odgovarajuće procedure protjerivati ljude preko zelene granice u drugu državu.

Kako prenose hrvatski mediji, pored svih već poznatih gafova i skandala koje je proizvela hrvatska predsjednica, ovo je zasigurno jedan od najgorih.

''U svojem nedoraslom pokušaju da manipulacijama obrani hrvatsku politiku prema migrantima, ona ju je razotkrila kao protivzakonitu i nasilnu. Na primjer, Kolindino insistiranje da postoje otvoreni granični prolazi na kojima migranti mogu zatražiti azil je irelevantno jer čovjek može zatražiti azil i ako je ušao u državu preko zelene granice ili preplivao rijeku itd. Traženje azila nije direktno zavisno od toga da osoba dođe na službeni granični prelaz. Nadalje, Kolinda pokušava napraviti razliku između ilegalnih i legalnih pushbackova, no svaki je pushback ilegalan. Ne postoji legalan pushback - kako ističe i SRF - pa Kolinda de facto priznanjem da Hrvatska provodi politiku pushbacka priznaje i da Hrvatska krši zakone''. navodi Index.hr.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari