2
min read
A- A+
Pročitano

Matić: "Predložiću bezbjednosne procjene za istaknute novinare istraživače"

10/10/2018 - 22:24
Autor:Fos Media
97 pregleda

Predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara i član Stalne radne grupe za bezbjednost novinara u srbiji Veran Matić izjavio je da će predložiti da se izvrše bezbjednosne procjene za istaknute novinare istraživače.

a

Foto: FoNet

"Na prvoj sledećoj sjednici Stalne radne grupe za bezbjednost novinara predložiću da se izvrše bezbjednosne procjene za naše istaknute novinare istraživače, kako bismo preventivno djelovali u odnosu na moguće prijetnje po bezbjednost i ugrožavanje života naših koleginica i kolega", rekao je Matić za B92.net.  

On je istakao da je to neophodno da bi se preventivno djelovalo u odnosu na moguće prijetnje po bezbjednost i ugrožavanje života novinara.  

Prema njegovim riječima, već dugo vremena, kada je riječ o ubistvima novinara, glavni razlog nije rat već politika, jer je više novinara ubijeno dok su izvještavali o korupciji i politici u svojim zemljama nego izvještavajući sa ratišta.

"To je danas najopasnija oblast za izvještavanje jer je dvije trećine ubistava izvedeno sa motivima vezanim za unutrašnju politiku i korupciju", predočio je Matić.

Novinari koji se bave tim temama, konstatno svojim izvještavanjem, i izvještajima o pritiscima uključuju alarme koji bi trebalo da, kako je naveo, spriječe drastične rezultate, surove egzekucije novinara, nasilje, prijetnje.

"I ako društvo ne reaguje na te alarme, unaprijed se pojavljuje kao saučesnik. A potom kada se najgore dogodi, saučesnik ne može biti kredibilni i iskreni istražitelj. Zbog toga svako upozorenje koje dolazi iz medijske sfere, svako upozorenje novinara ne treba doživljavati kao još jedan napad na državu, ili kao egzibicionizam, već upozorenje koje treba najozbiljnije shvatiti, temeljno provjeriti i preventivno reagovati", rekao je Matić. 

Podsjetivši da je Komisija na čijem je čelu dobila mandat da se bavi i slučajevima na prostorima bivše Jugoslavije, Matić je rekao da se nada da će Komisija u slučaj ubistva ekipe šabačkog dopisništva RTS prije 27 godina i u slučaju nestalog Sime Kljajića iz Gospića sa kolegama iz Hrvatskog novinarskog društva obraditi i prikupiti informacije.  

On je rekao da na Kosovu i Metohiji ima pet nestalih srpskih novinara, dva ubijena i sedam ubijenih novinara Albanaca.  

"Nastojimo da na jednom mjestu prikupimo sve što posjeduju naše institucije, policija, BIA, tužilaštva, kako bi se nastavio rad na ovim slučajevima i kada se stvore uslovi da se uključe i privremene institucije na Kosovu", ukazao je Matić.  

Sada se postavljaju osnove i za neke pomake u vezi sa nestankom i ubistvima novinara na Kosovu i Metohiji, rekao je Matić i konstatovao da, nažalost, u regionu nema sličnih institucionalnih napora.  

"Vjerujem da će naš primjer iskoristiti i drugi, i da ćemo onda saradnjom između komisija dopriijneti da se postignu bolji rezultati kada je riječ o suprostavljanju nekažnjivosti za zločine nad novinarima", naveo je Matić.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari