1
min read
A- A+
Pročitano

Počinje suđenje Atifu Dudakoviću za ratne zločine

15/04/2019 - 10:19
Autor:Fos Media
50 pregleda

Pred Sudom BiH danas će čitanjem optužnice početi suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) i šesnaestorici bivših pripadnika tog korpusa zbog ratnih zločina počinjenih tokom devedesetih.

Foto

YouTube screenshot

Optužnica za njih 16 i Dudakovića, prema navodima Tužilaštva, obuhvata ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenje 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

U petak, 19. aprila, počinje suđenje Ibrahimu Puriću, Ibrahimu Tarahiji, Nijazu Sivri, Rušitu Nurkoviću, Almiru Sarajliću, Sadiku i Šaćiru Omanoviću te Kasimu Kavazoviću, za ubistva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji su se prethodno predali, kao i dvije žene hrvatske nacionalnosti u Križančevom Selu kod Viteza, počinjena 22. decembra 1993. godine.

Isti dan održaće se statusna konferencija u predmetu protiv Maneta Đurića, Radenka Stanića, Miroslava Kraljevića i Gorana Garića, optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Vlasenice.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari