1
min read
A- A+
Pročitano

Stoltenberg: NATO je odigrao ključnu ulogu u okončanju rata u BiH

21/11/2020 - 22:00
Autor:Fos Media
113 pregleda

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg naglasio je da je NATO igrao ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih snaga za pregovarački sto i okončanju rata u BiH.

Arhiva, foto: FOS Media

Foto: Anadolija

Stoltenberg je povodom 25. godišnjice Dejtonskog sporazuma podsjetio da su NATO snage, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma, nadgledale njegovo sprovođenje, a da je Alijansa od tog trenutka ostala prisutna na terenu kako bi pomogla u održanju mira i bezbjednosti na Zapadnom Balkanu.

"Pružamo podršku vlastima BiH u reformi bezbjednosnih institucija. Jedno od najznačajnijih dostignuća je formiranje jedinstvenih Oružanih snaga", rekao je Stoltenberg, prenosi Klix.ba.

Navodeći da je na kraju rata u BiH bilo više od 400.000 vojnika "gorkom podjelom razvrstanih u tri vojske", on je istakao da danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 rezervista s jedinstvenim lancem komandovanja.

"Danas BiH doprinosi bezbjednosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu. To zaista jeste značajno dostignuće. Ono pokazuje šta je moguće kada se teškim pitanjima pristupi ambiciozno i u duhu konsenzusa. Ali nakon 25 godina, još je puno toga ostalo na čemu treba raditi. Ne možemo se i ne smijemo vraćati u prošlost", zaključio je Stoltenberg

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari