1
min read
A- A+
Pročitano

Stoltenberg: S. Makedonija u NATO za nekoliko mjeseci

05/11/2019 - 22:54
Autor:Fos Media
92 pregleda

Sjeverna Makedonija će postati članica NATO-a za nekoliko mjeseci, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

aa

Foto: Reuters

On je u izjavi za ukrajinsku televiziju "Jedan plus jedan" podsjetio da se Crna Gora pridružila Alijansi prije dvije godine i da su se sve zemlje saveznice saglasile da će Ukrajina postati članica NATO-a.

''Vidjeli smo to ranije, nakon pada Berlinskog zida. Poljska i baltičke zemlje - niko nije mogao ni da sanja da može biti u NATO-u'' - napomenuo je Stoltenberg.

Stoltenberg je obećao da će pomoći Kijevu da ojača reforme i da modernizuje društvo, kako bi Ukrajina postala zemlja koja se može pridružiti NATO-u.

Na pitanje novinara da li će NATO Ukrajinu ostaviti u "sivoj zoni" između Rusije i Evrope, Stoltenberg je rekao da je Kijev jedan od 40 partnera Alijanse.

''Partnerstvo je za pojedine zemlje prvi korak ka članstvu, ali je ono privremena veza sa Alijansom. Treba razumjeti da je veliki put između nepostojanja veza i punog članstva'' - naglasio je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a dodao je da je za puno članstvo Ukrajine neophodno razmisliti o tome šta Alijansa može da učini za tu zemlju.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari