3
min read
A- A+
Pročitano

Vučić: "Nema dijaloga dok Priština ne povuče protivpravne odluke"

08/11/2018 - 21:33
Autor:Fos Media
260 pregleda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke.

a

Foto: Printscreen

"Ovdje se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke", rekao je Vučić za RTS.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

"Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sjever Kosova - to se neće dogoditi",poručio je Vučić. 

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani namjeravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sjever Kosova.

"Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini", rekao je on.

"Ono što se sjutra dešava je treća stvar - Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sjever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a onda dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori", rekao je Vučić.

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedjeljak.

Kako je rekao, protiv Srbije su se izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija ...dok su za Španija, Slovačka, BiH.

"Borimo se koliko možemo, ali šanse su male", rekao je on.

"U svemu tom mi smo rekli razumijemo šta vi mnogi iz Evrope koji ste priznali nezavisnost Kosova, radite protiv Srbije. Borićemo se protiv vas", rekao je Vučić i dodao da će direktorka EMS-a Jovana Matejić imati njegovu punu podršku i da Srbija neće sprovoditi odluke u vezi energetske mreže.

"Čak i kada ih donesu, upozoravam ih na protivpravnost njihovih odluka. Žalićemo se na svim mjestima i tražićemo najprije privremene mjere u roku od 14 dana, žalićemo se svuda i i kada donesu odluku, takvu protivpravnu, mi je nećemo primjenjivati" naglasio je predsjednik Srbije.

Dodao je da ako hoće da prave takvu vrstu energetskog haosa da će onda imati odgovor Srbije, jer neće dati da gaze "ni naš narod ni našu zemlju, kako su to zamislili". 

Istakao je da Briselski dijalog nije ispunjen u dijelu formiranja ZSO, gdje se predviđa pravo na osnivanje dvije kompanije za prenos električne energije, a sada hoće da krive nas, a nisu formirali ZSO.

On se osvrnuo i na dešavanja oko Interpola i naveo da to što rade kako bi drugu, tzv. albansku državu na Balkanu ubacili u Interpol "to pas sa maslom ne bi pojeo" i dodao da se čak nude i kupuju karte za bisnis klase i posebni ležajevi kako bi se putovalo i stiglo na glasanje.

Naveo je da je o tome svemu govorio večeras i Mogerini i da je potpuno jasno da mi uvijek želimo da se dijalog nastavi, ali da će se nastaviti kada Priština povuče svoje protivpravne odluke u pravom smislu te riječi.

Uvijek smo spremni da razgovaramo o svemu, budućnosti, kompromisima ali ne i sa nekim ko će da vas vara svakoga dana, ponovio je i naznačio da je to sve rekao i pred Mogerini i pred predstavnicima Prištine.

On je rekao i da je Cefta potpisan još u vrijeme Koštunica i Tadić 2007. 2008. godine, a da Priština poslije 10 godina krši sporazum. 

"Šta onda očekujete od nas. Šta očekujete da se dogovaramo dalje" rekao je Vučić.

Međutim, dodao je, za jedno su u EU bili u pravu i naveo da su rekli da je za to što se dešava oko 10 odsto poreza na robu iz centralne Srbije krivica samo jedne strane, Prištine, i da to ne može da se toleriše.

Ponovio je da se jednom mora reći - tačka.

"Ispunite nešto i onda dođite da razgovaramo. Jer ne možemo mi da ispunjavamo sve, a da vi ne ispunjavate ništa. Morate da ispunite makar nešto što ste potpisali. Makar to prije deset godina. Onda i ono prije pet godina pa da vidimo šta ćemo i kako ćemo dalje da radimo", podvukao je predsjednik Srbije.

Na pitanje novinara da li je bilo riječi o sveobuhvatnom sporazumu Beograda i Prištine Vučić je uzvratio kontra pitanjem - kako se može uopšte pitati o tome, a Priština ne ispunjava ni Cefta, ni Briselski sporazum.

"O čemu da razgovaramo onda. Ja da učestvujem u bajkama novina ne mogu" rekao je Vučić.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari