1
min read
A- A+
Pročitano

Vučiću orden SPC za borbu za očuvanje Kosova u sastavu Srbije

08/10/2019 - 21:32
Autor:Fos Media
359 pregleda

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej uručio je večeras najviše odlikovanje SPC, "Orden Svetog Save Prvog stepena" predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za "djelatnu ljubav prema Crkvi i neumornu borbu za cjelovitost Srbije, a posebno za očuvanje Kosova i Metohije u njenom sastavu".

foto

Foto: Tanjug/Predsjedništvo Srbije

Irinej je u govoru upozorio da ne smiju "pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje, Kosova i Metohije".

Na akademiji u Beogradu povodom 800 godina autokefalnosti SPC patrijarh je rekao da Crkva s "puno razloga i opravdanja" dodjeljuje najznačajnije odlikovanje predsjedniku Srbije. 

"Učinio je velika djela za čitavu Srbiju i njenu budućnost. Bila je ozloglašena među zemljama Evrope i šire, njeni 'prijatelji' su je predstavili kao zemlju genocida i svoja nedjela pripisali srpskom narodu, što je nažalost prihvaćeno", rekao je on.

Irinej je rekao da je "predjsednik otvorio puteve Srbije Evropi i svijetu, danas posle njegovog truda o Srbiji se govori i misli na drugačiji način. Do njega je Srbija kaskala u svom životu, sada se pokrenula privreda, krenulo se velikim korakom naprijed, vidimo svi kako se radi i šta se radi", rekao je patrijarh.

Po njegovim riječima, neki "zlonamjerno" tvrde da će Vučić izdati Kosovo i Metohiju. 

"Ja pitam koji je to dokaz da će izdati. Da je to htio da uradi, mogao je davno to učiniti, a ne da se bori da očuva Srbe na Kosovu i Metohiji, našoj svetoj zemlji", kazao je Irinej na svečanosti. 

Navodeći da je više od 20 godina proveo u Prizrenskoj bogosloviji, Irinej je kazao da u njegov um "ne može da uđe da Dečani, Prizren, Peć pripadnu nekom narodu, a znamo kom". 

"Mogu da okupiraju kako su učinili, ali se mijenja odnos prema Srbiji. Sudbina Kosova i Metohije u najvećoj mjeri zavisi od nas, i zato ne smijemo pokloniti nijednu stopu naše svete srpske zemlje. Prihvatamo kompromis i očekujemo ga, ali poklon nikako", kazao je patrijarh. 

Sveti Arhijerejski sinod SPC dodijelio je povodom jubileja "Orden Svetog Save prvog stepena" i patrijarhu Irineju, za dugogodišnji predani pastirski rad dok je srpskom članu Predsjedništva BiH  Miloradu Dodiku dodijeljen "Orden Svetog Simeona Mirotočivog", prenosi agencija Beta.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari