2
min read
A- A+
Pročitano

FOS fudbalska istorija: Kada je počelo rivalstvo Budućnosti i Sutjeske

23/09/2018 - 12:13
Autor:Branko Krivokapić
448 pregleda

Dolaze iz najvećih gradova u državi, jedini su crnogorski klubovi koji su igrali u Prvoj ligi SFRJ, a iznjedrili su najbolje crnogorske fudbalere poput Dejana Savićevića i Predraga Mijatovića, odnosno Mirka Vučinića i Vojina Lazarevića.

Foto

Foto: Arhiva/Photojoiner

Budućnost i Sutjeska već više od sedam decenija njeguju rivalstvo. „Njeguju“, jer nikada nije bilo ogorčeno, strastima opterećeno i oštro polarizovano, kao ono Crvene zvezde i Partizana, ili zagrebačkog Dinama i Hajduka.

Dva crnogorska „vječita rivala“, u prvom redu, tokom svih ovih godina češće su nastupali u različitim rangovima takmičenja, nego što su dijelili status. Dalje, u periodu državnih zajednica nikada nisu imali u tolikoj mjeri izražene takmičarske ambicije, nisu se borili za trofeje, a njihov odnos u vrijeme SFRJ i SRJ mogao bi se opisati kao dobrosusjedski. O tome govore i brojna imena koja su nosila plavi dres i sa ove i sa one strane Budoša, kao i treneri na klupama oba kluba: Vojin Božović, Milan Živadinović, Milovan Đorić, Mojaš Radonjić, ili, u posljednje vrijeme, Nikola Rakojević i Dragan Radojičić.

Svijest o derbi karakteru duela dva tima, posvjedočiće o tome i izvještaj sa meča u Nikšiću iz marta 1953. godine - kada je u grad pod Trebjesom doputovalo 1.500 gostujućih navijača - potiče još iz rane faze međusobnog upoznavanja i nadmetanja.

Foto

Pobjeda, mart 1953.

I mada se vatra suparništva održava, rekosmo, od vremena neposredno nakon Drugog svjetskog rata, tek je u nekoliko minulih sezona u 1. CFL rasplamsana i punim takmičarskim motivom. Ipak, kao najtrofejniji klubovi od obnovljanja nezavisnosti, po tri puta prvaci, samo dva puta su zajednički zaposjeli prve dvije pozicije na tabeli, 2012/2013. i prošle sezone, i oba puta je Sutjeska presjecala šampionsku vrpcu...

A kako je sve počelo?

Nadovezujući se na tradiciju međuratne Zore, osnovane 1925, kasnije preimenovane u Budućnost, podgorički klub je u februaru 1945. obnovio rad

Gotovo u dan je i Sutjeska otvorila prvu stranu sopstvene istorije.

Nije dugo prošlo i prvi put su odmjerili snage.

U nedjelju 6. maja 1945, „prvog dana Vaskrsa“, kako konstatuje Pobjeda – neobično za list Narodnog fronta Crne Gore – u Podgorici Budućnost je dočekala Sutjesku u prijateljskom meču. Tri dana prije kapitulacije nacističke Njemačke, loptanje je okupilo 2.000 gledalaca. Rezultat, u skladu sa karakterom meča – 2:2.

Foto

FK Budućnost iz avgusta 1946, izvor: "75 godina FK Budućnost"

Već naredne godine, dva kluba će biti uvrštena, uz Lovćen i Arsenal, u četvoročlano prvo poslijeratno fudbalsko prvenstvo Crne Gore.

Šest kola zbijeno je u majske i junske dane 1946, a Nikšićani nisu bili ravnopravan rival Podgoričanima (glavni grad Crne Gore je preimenovan u Titograd 13. jula).

Budućnost, koja je završila kao lider, pobijedila je u prvom meču na igralištu u podnožju Trebjese 3:0, u drugom na svom terenu 7:2. Podaci o tim duelima u štampi (odnosno Pobjedi i Omladinskom pokretu) su škrti. Bolje je osvjetljen drugi duel, odigran 9. juna. Blistao je Vojin Božović, predratni reprezentativac, sa četiri gola, po jedan su dali Šarkić i Čelebić (nedostaje ime još jednog strijelca).

Budućnost je te godine, saznajemo iz knjige Huseina Tuzovića „75 godina FK Budućnost 1925 – 2000“, najčešće nastupala u sastavu: Mihailo Koprivica, Vojislav Mišolić, Rade Vukašević, Asim Đurđević, Branko Nilević, Ibrahim Methadžević, Alija Šarkić, Petar Čelebić, Đoka Ivanović, Vojo Mugoša i Nikola Popović. Uz njih, tim su činili i Špiro Popović, Vasilije Darmanović, Selim Bulić, Sadik Jakupović, Božo Popović, Milija-Miko Đurković i Aco Orlandić.

Foto

FK Sutjeska iz 1946, izvor: "FK Sutjeska 1945 - 1995"

Dres Sutjeske, istražio je to Dino Tuzović u publikaciji „FK Sutjeska Nikšić 1945 – 1995“, u prvoj takmičarskoj sezoni nosili su: Novak-Noko Marković, Savo Stanišić, Veljko Brković, Milivoje i Nikola Bakoč, Milan Gojković, Toni i Pavle Kotri, Miljan-Mina Zeković, Božo Brkuljan, Luka, Stevo i Rako Matović, Ljubiša Spajić, Rašo Šćepović, Nikola Žižić...

Tu su se klubovima i razdvojili putevi. Budućnost je zaigrala u saveznom rangu, Sutjeska ostala u republičkom, a ponovo će se sresti u ligaškim mečevima tek šest godina kasnije, u sezoni 1952/1953...

Na prvi međusobni meč kao prvoligaši SFRJ čekaće sve do 1984.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari