2
min read
A- A+
Pročitano

Sjećanja Miše Janketića na otmicu aviona Jata u kome je bio sa fudbalerima Budućnosti: Pitao sam gdje je oružje koje Crnogorci nose

15/05/2019 - 16:44
Autor:Fos Media
1485 pregleda

Mihailo-Miša Janketić, jedan od najvećih modernih srpskih i jugoslovenskih glumaca, preminuo je danas u Beogradu u 81. godini.

Foto

Foto: Arhiva

"Kad me pitaju koliko imam godina, ha kažem nijednu. Svaku sam spiskao. I nije mi žao. Imao sa prelijep, bogat život", rekao je u jednom intervjuu.

Život u kome nije nedostajalo ni avantura. Jedna se desila mimo njegove volje.

Tog 26. septembra 1981. našao se u avionu koji je letio iz Titograda za Beograd. Sa njim su bile i kolege Žarko Laušević i Marko Nikolić - ekipa predstave Tramvaj zvani želja - a u letjelici su se našli i fudbaleri Budućnosti, koji su putovali za Novi Sad, na prvenstveni meč sa Vojvodinom.

"Taj let od Titograda do Beograda pretvorio se u avanturu, mada strah nikada nisam osjetio, niti neku naročitu uznemirenost. U Dubrovniku su oteli avion, pa smo stigli na Maltu, onda u Atinu. Pun avion fudbalskog kluba Budućnost, pa sam pitao stjuardesu gdje je oružje koje Crnogorci nose za svaki slučaj. Kazala mi je da je sve to u torbama u trupu aviona“, prepričavao je Janketić.

Dodatak: otmica se desila kasno uveče na aerodromu u Čilipima, na koji je avion sletio kako bi pokupio još jednu grupu putnika. Izvela su je trojica otmičara, kriminalaca -  Borivoje Jelić iz Bjelovara, njegov sugrađanin Mirko Križić i Milan Prpić iz Rijeke - koji su pokušali da se domognu Izraela.

Foto

U Atini su napunili rezervoar goriva, a izraelske vlaste nisu dozvolile ulazak u svoj vazdušni prostor. U zoru, Jatov "Boing" se našao u Larnaki, na Kipru.

Kako je u Beograd iz Crne Gore bila upućena i jedna teška bolesnica, otmičari su pristali da je na Kipru iskrcaju. Do auta hitne pomoći ispratio ju je ljekar Budućnosti dr Đuro Musić. Otmičari su mu dozvolili da ostane uz pacijentkinju, ali je on to odbio i vratio sa u avion da podijeli sudbinu ostalih putnika. U avion se posljednja vratila stjuardesa Radica Đurđević. Ona je preko vrata za slučaj opasnosti u repu aviona samo navukla zavjesu, a nije ih zatvorila. Pojedini putnici su namjerno izazvali gužvu inscenirajući požar i svoje saputnike podstakli da istrče kroz njih.

Fudbaleri Budućnosti su otvorili i bočna vrata, pa su i preostali putnici i stjuardesa Radica Đurđević izašli. Ona se kad je vidjela da su drugi članovi posade ostali u avionu, vratila u letjelicu da bude uz svoje kolege, a to je učinio i pilot Gojko Vujanović, koji je na ovom letu bio običan putnik. Sa njima se u avion vratio i kapiten Budućnosti Petar Ljumović, koji nije želio da se odvaja od svoje rođake, stjuardese Đurđević.

Posada je na maksimum uključila rashladne uređaje, pa se kabina ispunila parom, što je otmičare uvjerilo da nešto zaista gori. Rastrčali su se po avionu, a Vujanović i Ljumović iskočili su kroz prednja vrata. Ostavši sami, otmičari su se predali. 

"Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima "Ne otimajte Jugoslovenima avione", "Putnici kidnapovali kidnapere"", sjećanja su Janketića na dogodovštinu.

"Trudim se da stvari koje nisu lijepe ostavim iza sebe. Ali ja to tada nisam doživio kao neku opasnost, već kao neku avanturu, nešto nesvakidašnje... Mi smo glumci malo deformisani što se toga tiče."

Foto

Janketić je stigao na izvođenje predstave Tramvaj zvani želja.

"Nikome nije palo napamet da otkaže predstavu. Dobio sam veliki aplauz kada sam kročio na scenu. Publika je bila na nogama."

Naknadno, sudilo se otmičarima. Osuđeni su na tri, pet i osam godina zatvora.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari