1
min read
A- A+
Pročitano

Bertomeu: Jedna zemlja može imati maksimum četiri tima u Evroligi

14/03/2019 - 22:07
Autor:Fos Media
324 pregleda

Prvi čovjek Evrolige Đordi Bertomeu kazao je da bi španska košarka mogla ostati bez jednog tima u najelitnijem evropskom takmičenju.

Foto

Foto: Euroleague.net

Takav scenario bi se desio ako bi neko od španskih timova osvojio Evrokup i na taj način stekao pravo učešća u Evroligi sljedeće sezone.

"Imali smo pet španskih timova u Evroligi sezone 2017/18, što je bila posljedica skraćivanja spiska timova sa 24 na 16. To je bila neka vrsta kompenzacije koja je bila izuzetak. Prema pravilima, maksimalan broj ekipa koji može da učestvuje iz jedne zemlje je četiri. Ako španski tim osvoji Evrokup, to znači da se nijedan španski tim neće kvalifikovati za Evroligu preko Endese. Pobjednik Evrokupa ima prioritet nad potencijalnim prvakom domaćeg šampionata, tako da ne može da postoje pet španskih timova u EL sljedeće sezone", rekao je Bertomeu, prenosi B92.

Ukoliko bi neko od španskih timova osvojio EK, a za to postoje solidne šanse s obzirom da su Andora i Valensija u polufinalu, Evroliga bi kao zamjenu za osvajača španske lige nekoj od ekipa dodijelila specijalnu pozivnicu, to jest "vajld kard". 

Ovakav scenario bi otvorio mogućnost da se u najelitnije klupsko takmičenje u Evropi plasira još jedan član ABA lige, uz pobjednika koji ima zagarantovano mjesto. Ipak, šanse za tako nešto su male, ali bi svakako postojala nada za ovdašnje timove.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari