1
min read
A- A+
Pročitano

Niko dobio, svi izgubili: Noć kada je u Pioniru umrla košarka

22/04/2019 - 22:16
Autor:Branko Krivokapić
26747 pregleda

Dvorana Pionir – odnosno Aleksandar Nikolić kako se zvanično zove – sagrađena je 1973. godine. Njeni projektanti Ljiljana i Dragoljub Bakić dobili su Grand pri Beogradskog salona arhitekture za tvorbu „postmodernističke ikone Beograda“.

Foto

Foto: N. Negovanović/S. žurnal

Za svojih 46 godina pamti Svjetsko prvenstvo u džudou 1989 – pamti ga i Nikšićanin Dragomir Bečanović, ondašnji šampion – evropska i svjetska prvenstva za rukometašice i rukometaše, kontinentalne šampionate za odbojkašice i odbojkaše, velike bokserske duele, kontinentalno takmičenje u „plemenitoj vještini“... Pa koncerte: Bijelog dugmeta, Riblje čorbe, Smaka, EKV-a; Weather report, Boney M, Dire Straits, Prodigy... I mnogih, mnogih drugih. Pa i narodnjaka.

Ali, prvenstveno je prepoznata kao hram košarke. Tu su održani mečevi Eurobasketa 1975. i 1977, finale Kupa evropskih šampiona 1977. Više od toga, tu su trenirali i igrali velikani poput Dražena Dalipagića, Dragana Kićanovića, Rajka Žižića, Zorana Slavnića, Žarka Paspalja, Vlada Divca, Aleksandra Đorđevića, Saše Danilovića. Pod budnim okom Aleksandra Nikolića, „patrijarha jugoslovenske košarke“ – po kome se zove od februara 2016. godine – Ranka Žeravice, Dude Ivkovića, Željka Obradovića.

Tu, gdje se pisala istorija srpske, jugoslovenske i evropske „kraljice igara“, večeras je umrla košarka.

Prethodno, izmrcvarena i duboko ponižena tokom minule sedmice na istom mjestu i u Morači. Igre ABA prijestola, igre gladi za trofejom i Evroligom, pretvorene su u orgije primitivizma i prostakluka. I pustimo više dječije priče ko je više, a ko manje kriv, ko je prvi počeo, ko je uzvratio...

Snimke dočeka košarkaša Budućnosti u Pioniru gledajte na vlastitu odgovornost. (Kao i one, uostalom, igrača Crvene zvezde iz Morače u srijedu.) Bez obzira na navijačku pripadnost, izazivaju stid. Bole.

Ono što je najneprikosnovenije u sportu je svojinsko pravo sportista na tih nekoliko desetina, odnosno stotina kvadratnih metara. Tu su oni svoji na svome: uživaju sve privilegije, imaju dužnosti i obaveze. I svi drugi – osim službenih lica – su nepoželjni. Uljezi. Agresori na taj nevini prostor u kome treba da vlada radost igre, uređene pravilima. Ako krenu na sportiste pljuvačkom, kamenjem, petardom, stolicom... i – kukavice.

Košarkaše Budućnosti i Crvene zvezde smo pretvorili u glinene golubove. Mete. Drugopozivce. Igrali su (se) navijači. Pardon, "navijači". Njih 50, 70, 100. I mi iz medija, koji smo hranili vaše niske strasti, rotirajući spiralu mržnje.

Dva nekadašnja oka u glavi, postala su razrooka i zbog – košarke. Instrumentalizovane, zaprljane politikom, oblaćene.

Možda se pitate, ukoliko slučajno ne znate, ko je pobijedio u majstorici finala plej-ofa ABA lige. Niko.

Foto

Svi su izgubili. Poraženi. Sportski duh najviše: protjeran, pogubljen, osramoćen.

Sa njim i ABA liga – do prije svega nekoliko dana pominjala se mogućnost da dobije dva mjesta u Evroligi.

Nakon svega viđenog, ne zaslužuje ni jedno.

La Commedia e Finita! Košarka? Ma, kome je više do nje.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari