1
min read
A- A+
Pročitano

Konjički sport, rekreacija za duh i tijelo (FOS VIDEO)

25/11/2017 - 17:31
Autor:Violeta Rovčanin
677 pregleda

Konjički sport je jedan od najstarijih. Druženje sa ovim plemenitim životinjama ima brojne, kako fizičke, tako i psihičke blagodeti. Zato smo posjetili Konjički klub "Budućnost" i proveli jedan dan u prirodi van gradske gužve i buke. Pogledajte kako je to izgledalo!

video

 

Dječak Hari Bibezić konje je prvi put vidio na televiziji. Kako kaže, tada se rodila ljubav prema ovim životinjama. Kasnije je jahao ponija, a danas se aktivno bavi konjičkim sportom i učestvuje na brojnim takmičenjima.

„Bavim se jahanjem već četiri godine u Sportskom konjičkom klubu „Budućnost“. Učestvujem na međunarodnim takmičenjima u dresuri i preponi. Ovo je Marica, odnosno primabalerina. Ona je moj konj kojeg sad jašem. Sa njom se najviše družim i zajedno provodimo najviše vremena. Imali smo raznih iskustava, baš je poslušna, ekstra je“, kaže Hari za FOS.

Međutim, kako kaže naš sagovornik, jahati nije lako.

„Prvenstveno treba najviše volje, želje i vremena za njih. Zahtjevi su veliki jer traže dosta brige i ljubavi i poštovanja.“

Možda nije lako, ali jahanje je izuzetno zdravo, kaže instruktor jahanja Borko Nedović.

„Jahanje je veoma zdravo, aktiviraju se svi mišići u tijelu. Provodi se slobodno vrijeme u prirodi i djeca su veoma zadovoljna, srećna i jedva čekaju da dođu u našu školu jahanja.“

Za jahanje su najviše zainteresovani najmlađi. Trenutno njih 36 pohađa školu Konjičkog kluba „Budućnost“.

„U klubu imamo tri konja koja koristimo za školu jahanja. To su mađarsko sportski konji i brdsko - planinski konji“, kaže instruktor Nedović.

Za sve one koji žele da provedu vrijeme na svježem vazduhu i da se ujedno relaksiraju i oslobode briga, konjički sport je pravi izbor.

„Volim konje i volim prirodu. Saznala sam za Konjički klub „Budućnost“ i odlučila sam da dođem i probam. Zadovoljna sam kako to teče“, kaže Iva Vukašinović, jedna polaznica škole.

U početku joj je, kako nam otkriva, bilo teško i zahtjevno, ali uspješno je savladala osnove jahanja.

Česti posjetioci ovog kluba su učenici i mališani koji idu u vrtić. Ove godine oko 400 djece iz Podgorice se družilo sa konjima u klubu „Budućnost“.

 

Komentari