2
min read
A- A+
Pročitano

Važan je grb, ali je važnije ono ispod njega: Da li su zeleni dresovi Lavova Roršahov test?

12/01/2020 - 19:30
Autor:Branko Krivokapić
6781 pregleda

Znate već, vic – ima podužu bradu – o čovjeku koji dolazi kod psihijatra na testiranje.

Foto

Foto: EHF

Ljekar nacrta kvadrat i pokaže mu ga, pitajući šta vidi.

„Golu ženu.“

„Hmm”, promrmlja psihijatar sebi u bradu, postavljajući ispred pacijenta novi crtež, na kome je trougao.

„Gola žena”, odlučan je junak našeg vica.

Treći put ljekar se hvata olovke i ovoga puta ima spreman trougao.

„Opet gola žena!”

„Moram vam reći”, presavija psihijatar list, a i tabak, „da ste opterećeni seksom.”

Pacijent u bijesu skače sa stolice:

„Pa ko ovdje crta gole žene, doktore, vi ili ja?!”

Odluka Lavova – rukovodstva RSCG, stručnog štaba ili igrača, ili, možda, svih zajedno – da na parket dvorane Štathale u Gracu, suprotstavljajući se reprezentaciji Srbije, istrče u zelenim dresovima raspalila je maštu dijela medija u dvije države. I raspirila buku i bijes.

Foto

Tako da smo, htjeli, ne htjeli, čitali o povampirenju zelenaškog pokreta (čiji pripadnici su, provjerite, koristili trobojku sa dvoglavim orlom!), te predvajanju Crne Gore na trupicu, širenju mržnje, provociranju protivnika… Ni da su sa isukanim jataganima pojurili za loptom i rivalskim igračima.

Slavili svoju pobjedu, ne poraz drugih

Vratimo se na vic. Podsjeća li vas „slučaj zeleni dresovi“ na Roršahov test? Vaše tumačenje govori više o vama, nego o momcima koji su ih nosili.

Sumnjate?

Poslušajte izjave Lavova pred sami meč.

Pogledajte reprizu duela. Prisjetite se: da, bilo je prekršaja i prekršaja, i onih oštrijih i grubljih, ali nakon svakog, ili većine, momci u zelenim i crvenim dresovima bi prilazili jedni drugima, pruživši sportski i ljudski ruku u znak izvinjenja. Znaju se dobro međusobno: dijele isti hljeb, tako opor i gorak, znaju to oni koji su ga kušali.

Poslušajte sada šta su Lavovi rekli nakon meča i prve pobjede na evropskim prvenstvima. Da li možete da izdvojite jednu jedinu rečenica koja prevazilazi granice fer-pleja, sadrži nepoštovanje i potcijenjivanje rivala, politički se može instrumentalizovati?

„Nije važna boja dresa, već grb na njemu”, kazao je Mirko Radović. Tihi heroj pobjede. I sažeo suštinu.

S dodatkom: važan je i grb, a važnije ono što je ispod njega. Srce. Koje ih spaja.

Kada su slavili – tako različno od dominantnog mentaliteta koji nas oblikuje – slavili su svoju pobjedu. Ne poraz drugih.

Ti momci ne dijele Crnu Goru. Već je povezuju. Zajedništvom, pristupom nadahnutim finom mjerom patriotizma, elementarnim poštenjem prema sebi, rivalu, dresu koji nose, timu i onima koji ih podržavaju.

Povezuju Primorje (Kotoranin Vasko Ševaljević, Budvani Stefan Čavor i Miloš Božović, Baranin Nebojša Simić), sa jezgrom Stare Crne Gore (Cetinjani Vladan Lipovina, Mirko Radović, Aleksandr Glendža, Stevan Vujović i Božo Anđelić), Nikšićem (Mile Mijušković, Branko Vujović, Filip Vujović, Marko Lasica) i sjeverom (Pljevljak Nemanja Grbović, Aleksandar Bakić iz Andrijevice).

Mislite da bi se rođeni Novosađanin Branko Kankaraš i Beograđanin Vuk Lazović  usudili da provociraju svoju zemlju rođenja?

Naš problem

I šta se zelenom bojom, koja se prvi put našla na crnogorskoj zastavi još 1844. godine, a i sada ima mjesto na njoj, u grbu, uopšte može poručiti i kako ona može da uvrijedi Beograđane braću Ilić, Vladimira Cuparu, Bogdana Radivojevića, Lazara Kukića, Kragujevčanina Ivana Mošića, Mostarca Tibora Ivaniševića, Miljana Pušicu iz Prijepolja?

Da li su onda i Hrvati, protiv kojih su Lavovi igrali u crnim dresovima, mogli to da protumače kao prizivanje dvaju ideologija koje su poražene u Drugom svjetskom ratu?

Foto

A što smo mi opterećeni, što u svemu „nacrtanom“ vidimo politiku i politikanstvo, ideologiju, što mnoge od nas zeleno neće asocirati na ljepotu, na, recimo, Ljorku (“Zeleno, volim te, zeleno”), već na podjele i mržnju, to nije problem Lavova.

Već samo naš.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari