3
min read
A- A+
Pročitano

Poruka sa proslave u Budvi: "Ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more" (VIDEO)

07/11/2018 - 21:02
Autor:Fos Media
1359 pregleda

U Budvi je sinoć, pod motom "Pokoljenja djela sude", održana Centralna proslava jubileja vijeka od državnog ujedinjenja Boke kotorske i Crne Gore sa Srbijom u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

a

Foto: Printscreen

 

Tom prilikom obratio se prvi predsjednik Crne Gore od uvođenja višepartijskog sistema i nekadašnji savezni premijer Momir Bulatović, koji je rekao da 7. novembar predstavlja veliki datum crnogorske prošlosti.

"Prije četiri godine, kada smo obilježavali početak Velikog rata, prisjetili smo se da je tada moćno Austro-ugarsko carstvo vojno napalo malu i iscrpljenu Srbiju. Cilj nije bio da je pobijedi i osvoji. Poklič je bio ''Srbija mora umrijeti''. Isto se odnosilo i na Crnu Goru, mada nije bilo rečeno. U istoriji modernog ratovanja teško je naći sličan primjer objave rata. Srbi nisu bili dobri ni kao robovi, već samo mrtvi", rekao je Bulatović, prenosi "IN4s".

On je ukazao i na ogromne žrtve koje je odnio Prvi svjetski rat.

"Često zamišljam Srbiju u kojoj su onih 1.300 kaplara ostali živi, izrodili djecu i radovali se unucima. I Crnu Goru iz koje Austro-ugari nisu internirali u Mađarsku cvijet naših muških glava, kojima se nikada nije saznalo ni broja, ni strva. Kamo lijepe te sreće. Sve te žrtve zaslužuju poštovanje i zahvalnot. Šta god mi trenutno mislili, one su ugrađene u naš životni kod. One nam donose iskonski strah od ljudske gluposti i odvratne sebičnosti. One treba da upozore kuda ove dvije strašne ljudske mane mogu dovesti. Svakoga, a posebno nas u Crnoj Gori. Zato, u pamet se braćo", rekao je Bulatović.

On je osudio zabranu ulaska u Crnoj Gori istaknutim srpskim intelektualcima, rekavši da se i to "čudo neviđeno" desilo na našu sveukupnu sramotu.

Protojerej Srpske pravoslavne crkve, stavrofor Momčilo Krivokapić poručio je da je prije 100 godina svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao da nije Crnogorac, a da je svaki Crnogorac znao da je Srbin.

Napomenuo je da postoje oni koji mrze sve što je srpsko, "negirajući činjenice i pri tom stvaraju fantastične teorije kao što je ona da je Sima Milutinović Sarajlija zaludio Njegoša srpstvom i kosovskim mitom, a Njegoš sve Crnogorce ubijedio da su Srbi i da su potomci kosovskih junaka".

Podsjetio je i da priznavanjem Kosova i ulaskom u NATO Crna Gora postaje Montenegro, te da počinje vulgarna montenegrizacija u svim sferama.

"Od reda ljudi ne znaju da Boka nikada nije bila Crna Gora, a da su Grbalj, Budva, Maine, Braići, Bečići i Paštrovići Boka Kotorska. Boka se ujedinila sa Srbijom direktno, a ne preko Podgoričke skupštine. Gore glavu srpski narode, gore glavu srpski narode Boke kotorske! Prošli su svi okupatori, pa će proći i ovi! Ničija nije gorela do zore", poručio je Krivokapić.

Predsjednik Odbora za proslavu 100 godina oslobođenja Budve Marko Bato Carević kazao je da je ponosan na obilježavanje najslavnijeg datuma crnogorske istorije.

On je istakao da preci nisu imali dilemu da li treba da se bore za slobodu.

"Ovaj veličanstveni skup pokazuje da su besmrtne i neprolazne vrijednosti koje su krasile naš narod kroz vjekove, a u centru kojih je uvijek bila sloboda", istakao je predsjednik Odbora za Srbe u regionu Miodrag Linta.

On je naglasio da oko pitanja slobode sa Srbima nikada nije bilo pogađanja niti kompromisa.

"Braćo Srbi, budite ponosni na vaše pretke! Nemojte nikada da zaobravite činjenicu: ideje oslobođenja i ujedinjenja su vječne. Onaj koji žali za okupatorom, taj teško može biti Bolkej, Crnogorac, Hercegovac, teško može biti Srbin. Budite istrajni na svom putu, izdržite i prebrodite sva iskušenja! Dosta je bilo nesloge među Srbima, mnogo nas je koštala. Budimo jedinstveni kao što je bila najveća i najbolja generacija onih velikana iz 1918. godine. Neka je vječna slava našim precima i oslobodiocima i ujediniteljima. Neka vječno živi narod Crne Gore i Boke", poručio je Linta.

I istoričar Aleksandar Raković, kome je takođe zabranjen ulazak, se obratio video porukom.

"Srpski narode srpske Boke i srpski narode srpske Crne Gore, režim Đukanović-Marković pokušao je da nam zabrani da vam se obratimo na velikim svečanostima povodom srpskog oslobođenja i ujedinjenja. Kao što vidite, režim u tome nije uspio. Budimo strpljivi. Mi smo svi kao narod pregurali u bilo kojoj srpskoj zemlji i okupacije koje su trajale predugo i okupacije koje su trajale kratko. I ovaj pokušaj okupacije identiteta u Crnoj Gori i srpske Crne Gore neće biti vječan. Moja osnovna poruka je – ujedinićemo srpske zemlje i oslobodićemo srpsko more", poručio je Raković.

U bogatom kulturno-umjetničkom programu učestvovali su Ivana Žigon, Danica Crnogorčević, Vuk Kostić, Lazar Nikolić, Andrijana Rudić, hor Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, Pjevačko društvo „Grbalj„, Dječki hor škole za vjeronauku parohije Mainsko-brajićke, kao i a kapela sastav Srbski pravoslavni pojci.

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari