3
min read
A- A+
Pročitano

Burno na Tužilačkom savjetu: "Ne stavljajte nas pred svršen čin", "Sve radite sa tankom većinom"

16/10/2019 - 14:02
Autor:Danilo Ajković
5887 pregleda

Tužilački savjet je na današnjoj sjednici donio odluku o raspisivanju ponovnog oglasa za izbor vrhovnog državnog tužioca, s obzirom na to da se na prethodni nije prijavio niko, pa je za vršioca dužnosti VDT-a određen Ivica Stanković, kome je istekao petogodišnji mandat.

foto

Tužilački savjet, arhiva

Međutim, odluci je prethodila polemika članova Savjeta povodom dvije tačke.

Već prilikom usvajanja dnevnog reda dio članova je istakao primjedbe na zapisnike sa prethodnih sjednica, odnosno one koja je bila zatvorena za javnost. 

"Diskusija je u zapisniku navedena škrto, ne vide se argumenti koji su se čuli tamo. Od deset navedena je jedna moja rečenica. To nije smisao moje priče", kazao je član Milan Filipović.

Sekretarka Savjeta Tatjana Savković je kazala da se u zapisniku navodi samo suština. 

"Očigledno da svi imamo po neku primjedbu. Ja sam na sjednici od 8. oktobra iznijela situaciju gdje sam se osjećala neprijatno, ali zapisnik ne sadrži ama baš ni jednu riječ o tome. Insistiram da taj zapisnik sadrži ono što sam kazala", kazala je članica Savjeta Ranka Čarapić i dodala:

"Ponoviću to što sam kazala da bi to postalo sastavni dio zapisnika sjednice i arhive Tužilačkog savjeta".

Tužilački savjet međutim nije detaljisao o čemu se radi, jer nisu smjeli iznositi ono što su govorili na sjednici koja je bila zatvorena za javnost, pa će o tome odlučiti na narednoj sjednici.

"Sve prihvatam, ali ne prihvatam da ne ostane trag o tome", navela je Čarapić.

Prilikom odlučivanja o prijavi tužiteljke Jelene Đaletić, koja je konkurisala za Vrhovno državno tužilaštvo, izuzeo se v.d. VDT-a Ivica Stanković "iz ličnih i profesionalnih razloga".

Međutim, prije intervjua Čarapić je navela da nisu dobili sve materijale o ovoj kandidatkinji, kao i da je otkriven njen identitet, umjesto da bude pod šifrom.

"Nemamo kopije spisa, a prošli put smo ih dobili, da bi vidjeli ima li nedostataka. Podsjetiću da smo prilikom prošlog puta imali primjedbe. To je ozbiljan nedostatak za izjašnjenje. Ne možemo da se izjasnimo dok ne dobijemo materijale", kazala je Čarapić.

Predsjedavajuća umjesto Stankovića, tužiteljka Sonja Bošković, navela je: "Valjda nam vjerujete kao Komisiji, ili nas smijenite, jer ste nas vi i postavili".

Članica Aneta Spaić je kazala da nije Komisija konačno tijelo nego Tužilački savjet.

"I prošlog puta je bilo intervencija u odnosu na ocjenjivanje Komisije, gdje sjede doajeni krivičnog prava".

Član Velimir Rakočević je naglasio da je u pitanju samo jedan slučaj kada se desila greška. 

"Radilo se o bodu ili bodu i po, i to nije uticalo na rang listu, to je važno naglasiti. Ako nemate povjerenja u nas, neću ni da budem u toj Komisiji".

Čarapić je na to odgovorila da niko ne sumnja u rad Komisije ali "ne treba da se pretvorimo u puke glasače". 

Milan Filipović je kazao da ne traže "ništa nenormalno", već samo da se uvjere u ono u šta se i Komisija uvjerila.

"Mi nismo ovdje samo da verifikujemo odluke. Otkrili smo bod, nije, ali moglo je da utiče".

Spaić se na to nadovezala: "Mi smo tužilačka Vlada, nismo glasačka mašina. Nije kandidatkinja sporna, evropske kolege o njoj imaju sjajno mišljenje. Šifra postoji iz nekog razloga, propusti su očigledni".

Član Veljko Rutović je kazao da rade profesionalno: "Niti želimo nekome da pomognemo, niti da naudimo. Nismo otkriveni u ne znam čemu".

Član Duško Milanović je kazao da niko ne sumnja u rad Komisije, ali da moraju da imaju materijale da bi odlučili.

Nakon toga je predsjedavajuća Bošković stavila Predlog ocjene za Đaletićku na glasanje, što je naišlo na negodovanje dijela članova.

"Ne stavljajte nas tako pred svršen čin", kazao je Filipović, dok je Spaić kazala da prave za kandidatkinju neprijatnu situaciju. 

Savjet je sa šest glasova za usvojio Predlog ocjene (Sonja Bošković, Nataša Radonjić, Veljko Rutović, Velimir Rakočević, Ljubinka Bašović i Hasan Lukač), dok su uzdržana bila četiri člana (Ranka Čarapić, Aneta Spaić, Duško Milanović i Milan Filipović).

"Sve radite sa tankom većinom, na margini funkcionisanja", kazala je Spaić.

Tužilački savjet je nakon toga obavio intervju sa tužiteljkom Đaletić, koja je i kontakt tužiteljka sa EURO JUST-om, gdje je ostvarila odlične rezultate. Savjet je obavio intervju i sa kandidatom za specijalnog tužioca Živka Savovića, kome je istekao četvorogodišnji mandat.

Savović, koji je ocijenjen ocjenom odličan, je kazao da je u advokaturi proveo 14 godina, potom je izabran za specijalnog tužioca, i da su mu to dvije najmilije profesije.

"Kao specijalni tužilac sam radio složene i kompleksne predmete. Od svih poslova u Državnom tužilaštvu, poslovi u Specijalnom tužilaštvu su najzahtjevniji, jer su najviše usmjereni na zaštitu opštih interesa", kazao je Savović.

Savović je, odgovarajući na pitanje Ivice Stankovića, kazao da je primjetan pritisak medija i drugih lica preko medija na rad SDT-a.

"Ima dosta pritiska i kod imovinskih kartona. Nedovoljno obrazlažu te naše podatke, već se objavljuju uz pompu i uz pompezne naslove pritiskaju tužioce", naveo je Savović.

Đaletić je navela da je posao koji je u prethodnom periodu obavljala važan za evrointegracijski proces Crne Gore, kao i da postoji prostor za bolju saradnju sa medijima.

"Potrebno je organizovati zajedničke obuke za novinare i tužioce radi unaprjeđenja dalje saradnje", kazala je Đaletić.

Na pitanje Anete Spaić, kako gleda na trenutni pad povjerenja javnosti, Đaletić je kazala da je prirodno da je tužilaštvo pod lupom javnosti, kao i da se očekuje nezavisna istraga, i da javnost o svemu bude obaviještena.

Tužioci su usvojili i odluke da tužiocima koji su u prethodnom periodu mijenjali rukovodioce tužilaštava u kojima rade isplate varijabile, kao i tužiocima u Specijalnom tužilaštvu za prekovremeni rad.

Pročitajte i ovo:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari