2
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: Mogu li osobe u kolicima savladati ovaj nagib? (FOTO)

08/08/2018 - 7:16
Autor:Jelena Popović
933 pregleda

Veliki broj objekata u Crnoj Gori, među kojima su pošte, banke, lokalne i državne institucije, obrazovne i zdravstvene institucije, kao i turistički i vjerski objekti, i dalje su nepristupačni osobama sa invaliditetom.

Zgrada Vektre, Podgorica, foto: FOS Media

Zgrada Vektre, Podgorica, foto: FOS Media

Shodno Pravilniku o bližim uslovima i načinu prilagođavanja objekata za pristup i kretanje lica smanjene pokretljivosti i lica sa invaliditetom, u Crnoj Gori trenutno ne postoji ni jedan objekat koji je u potpunosti pristupačan za kretanje lica sa invaliditetom.

Naime, postoje objekti koji u većoj ili manjoj mjeri sadrže pojedine elemente pristupačnosti, bilo da se radi o elementima pristupačnosti za kretanje lica koja su korisnici invalidskih kolica ili da se radi o elementima za kretanje slabovidih ili slijepih lica.

Nepristupačnost javnih institucija je posebno jako izražena na sjeveru Crne Gore, na šta utiče i samo područje na kome je objekat rađen.

dhbc

Prilaz zgradi u Andrijevici

Što se tiče Podgorice, kao glavnog grada, na kome se nalazi najveći broj institucija, iz Udruženja paraplegičara Podgorica kažu da je evidentno da jedan manji dio javnih institucija ima urađene elemente pristupačnosti za kretanje lica sa invaliditetom.

„U poslednje vrijeme, javni objekti u većini slučajeva rade rampe koje su u granicama standarda, ali još uvijek postoje objekti koji imaju rampe koje su previše strme (zgrada pozorišta, rampa na stadionu, rampe u velikom broju objekata za stanovanje, rampe koje povezuju nivoe na trotoarima), ili čak još uvijek i ne posjeduju rampe (Ministarstvo finansija, zgrada stare Vlade, veći dio lokalnih sekretarijata, dio poštanskih i bankarskih ekspozitura)“, navode iz Udruženja za FOS.

Olakšica za OSI

Udruženje paraplegičara Podgorica je organizacija koja se više godina bavi ovim pitanjima, pa tako i na sajtu Udruženja postoji googl mapa na kojoj su prikazani javni objekti i javne površine na prostoru kompletne Crne Gore, a koji su pristupačni za kretanje lica sa invaliditetom koja su korisnici invalidskih kolica.

„Ovom prilikom smo se odlučili za lica koja su korisnici invalidskih kolica s obzirom da je te objekte u arhitektonskom smislu najteže prilagoditi, a da bi neki od objekata bio postavljan na mapi, morao je da zadovolji kriterijume da ima izgrađenu rampu, lift ako se radi o višespratnom objektu, kao i pristupačni toalet“.

Korisnici kolica primorani da se kreću i mimo trotoara

Iz Udruženja paraplegičara Podgorica navode i da imaju problem sa parkiranjem vozila na zakošenjima ili ispred zakošenja koja omogućavaju kretanje licima sa invaliditetom koja su korisnici kolica trotoarima, zbog čega su korisnici kolica primorani da se često vraćaju i traže druga zakošenja, ili da se direktno kreću ulicom dovodeći sebe na taj način u opasnost.

„Takođe, izražen je problem i parkiranja automobila na mjestima obilježenim za parkiranje vozila koja koriste lica sa invaliditetom, pri čemu su nam komunalni policajci koji regulišu ovu oblast, vise puta rekli da oni u tim slučajevima ne pišu kazne ovim vozačima“, dodaju iz Udruženja.

yfn

Foto: Ilustracija

Smatraju da se ovaj problem može efikasno riješiti na način što bi se nesavjesnim vozačima pisale prekršajne prijave ili specijalnim vozilom “pauk” auta uklanjala sa nepropisnog mjesta za parkiranje.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari