3
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: "Vlast da sama ode; Nismo ugrozili proteste"

14/03/2019 - 10:50
Autor:Anđela Đikanović
1212 pregleda

Predstavnici pokreta "Odupri se 97 000" kazali su ranije da neće biti zadržavanja do jutra, a jedan od organizatora u razgovoru za FOS ističe da to ni na koji način neće ugroziti masovnost u subotu.

Foto: FOS media

Foto: FOS media

Povodom niza spekulacija prethodnih dana, Džemala Perovića smo pitali i da li su zaista očekivali da će predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, SDT Milivoje Katnić, premijer Duško Marković i ostali mirno podnijeti ostavke kao što su zatražili, te da li su ih navodne najave o nemirima i ubačenim elementima iznenadile. Zanimale su nas i relacije sa opozicijom, odnosno više puta pomenuti dokument o bojkotu i  napuštanju insitucija koji je, kako se to pisalo u medijima, trebalo da potpišu.

FOS: Kazali ste da neće biti zadržavanja do jutra na Trgu zbog  mogućih nereda. Da li Vas je ta pojava ubačenih elemenata na protestima iznenadila pa ste donijeli takvu odluku, da li ste zaista očekivali da će Đukanović, Katnić, Marković i ostali mirnim putem podnijeti ostavke u  roku koji ste postavili? Ukoliko ne dođe do ostavki, kao što vjerovatno neće doći, na koji način ćete radikalizovati proteste?

Perović: U uslovima kad ne funkcionišu institucije sistema, a građani zbog toga na ulici traže pravdu i svoja izvorna suverena prava - dovoljno je da se pojavi desetak unajmljenih huligana sa nacionalističkim, šovinističkim i drugim opasnim i uvredljivim znamenjima, transparentima ili pokličima i time izazove haos. Na prošlom protestu bilo je više od 15.000 građana, taj broj će naredne subote svakako biti veći. Kao što znate, naše skupove policija ne obezbjeđuje, a organizatori ne žele nikakav rizik po bezbjednost demonstranata. Hajka na nas po društvenim mrežama potvrđuje da ima previše onih koji žele na ulici da ruše vlast, kao 1989. Nasuprot tome, mi smo proteste organizovali da bismo masovnim pritiskom na vlast doveli do toga da ona sama ode, da konačno prihvati kako je baš ova vlast najveća opasnost za državu Crnu Goru i njene građane. Iza formalnih i neformalnih centara moći stoji jedan čovjek, mislim da nema potrebe da vam objašnjavam detalje o tome na koje je sve načine bio i ostao spreman da brani svoj opstanak na vlasti.

FOS: Smatrate li da je istup na pres konferenciji ugrozio proteste, očekujete li isti broj ljudi kao prethodnih sedmica?

Perović: Ne, ne mislim da je istup na presu ugrozio proteste, ali jeste ugrozio planove onih koji su imali namjeru da izazovu nerede i haos. Očekujemo da 16. marta na ulicu izađe još više nezadovoljnih građana, jer je svakoga dana sve više razloga za nezadovoljstvo. Zamislite kako se građani osjećaju nakon što ih je glavni specijalni tužilac optužio da su "pomamljeni". Iskazao je i javni prezir prema njima, pozivajući ih da sade luk a ne da se bore za slobodu koju im garantuje Ustav države. Time je pokazao i da je nedostojan funkcije koju obavlja, da je spreman po svaku cijenu da štiti vlast, a ne građane i njihovu državu. A koliko je posvećen pravu i pravdi pokazao je i time što nije podnio ostavku čak ni nakon što je njegov glavni svjedok i saradnik potpuno opovrgao vlastiti iskaz i "svjedočenje" na kojem se temelji cijela afera o tzv državnom udaru.

Pregovori sa opozicijom

FOS: Da li ste opoziciji predložili potpisivanje sporazuma  o napuštanju insitutcija ili bojkotu izbora? Ako jeste - kojim liderima  tačno imenom i prezimenom? Ako niste, zašto još uvijek niste?

Perović: U nacrtu sporazuma, između ostalog, predviđeno je da i Parlament i izbori budu bojkotovani do ispunjenja zahtjeva građana. Neke stranke su to odmah podržale, neke su nam saopštile da o tome tek treba da odluče njihovi partijski organi. Pregovori još traju, trudimo se da ih ubrzamo. Mi nijesmo, niti imamo namjeru, niti bismo mogli da budemo nekakvi "šefovi" opoziciji, nastojimo da što bolje sarađujemo na ispunjenju zahtjeva sa građanskog protesta.

FOS: U slučaju da se to desilo, da li je neko od opozicije odbio da potpiše takav sporazum? Ako jeste, ko konkretno?

Perović: Bilo bi neodgovorno prema građanima koji zajedno protestuju iako glasaju različite stranke, nekorektno prema opoziciji s kojom je nužno da sarađujemo i nevaspitano pred cijelom javnošću da iznosimo detalje iz pregovora koji traju i rangiramo lidere prema tome sa kojim se brže, a sa kojim sporije dogovaramo. Uostalom, svi vide kakve je rezultate to "pregovaranje" preko medija dalo tokom posljednje decenije.

Pročitajte još:

 

 

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari