3
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: Protesti građana odgovor na ''igre prijestola'' u opoziciji

14/02/2019 - 8:20
Autor:Tamara Cupać
992 pregleda

Uprkos različitim ideologijama i poremećenim ličnim odnosima, ipak je neshvatljivo to što opozicioni lideri nisu uspjeli da nađu zajednički jezik čak ni nakon afere Koverat, ocjenjuju sagovornici FOS-a. Poručuju da su građani umorni od ”igre prestola” i takmičenja ko će sjesti na pijedestal ”jedinstvene opozicije”.  

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

‘’Opozicija u Crnoj Gori nosi veliki teret različitih ideologija, vrijednosnih sistema i poremećenih ličnih odnosa. Zato je teško očekivati neko jedinstveno djelovanje, ali je neshvatljivo da nijesu ostvarili elementarnu komunikaciju i sinhronizovali aktivnosti u cilju postizanja onoga sto im je zajednički interes. Takvo ponašanje gledamo od uvođenja pluralizma i tu možemo tražiti i jedan od uzroka dugovječnosti DPS-a’’, kazao je izvršni direktor nevladine organizacije Građanska alijansa Boris Raonić.

Izvršna direktorica NVO Politikon Jovana Marović navodi da nije čudo što su građani, a ne političke partije, prvi organizovali proteste, kao odgovor na aktuelna dešavanja, jer su, kako navodi, umorni od takmičenja opozicije ko će biti njen lider.

''Baš kao što opozicija napada DPS zbog stalne zabrinutosti za suverenitet i naciju, tako su i građanke i građani umorni od ”igre prestola” i takmičenja ko će sjesti na pijedestal ”jedinstvene opozicije”. Ako se uzmu u obzir ekonomski pokazatelji, stanje demokratije i vladavine prava, nema opravdanja za to što diskutujemo o ljubavi prema majci Rusiji, o tome kako se Njegoš u srcu osjećao i šta bi bilo da nam se 1918. nije ispriječila. Po nekom utopijskom modelu u Crnoj Gori bi trebalo zabraniti korišćenje određenih riječi u javnom diskursu i uvesti pravilo po kojem ista partija ne bi mogla formirati vladu tokom dva uzastopna mandata. Pošto je to nemoguće, moramo naći način da ograničimo svojevolju, a ne slobodu'', kazala je Marović.

Ona navodi da je opozicija očigledno nespremna da odreaguje na informacije iz Londona.

''Nema drugog objašnjenja osim da je opozicija opet nespremna da procesuira, a posebno da odreaguje na, količinu informacija koje svakodnevno dolaze iz Londona, DPS-a, ”nezavisnih” institucija. Najprije je afera ”Atlas” izbila pred novogodišnje praznike, potom je afera ”Koverat” dočekana inicijativama koje su se do sada pokazale kao neuspješne, dok su se kod svih ostalih ”aferica” i Instagram priča sve opozicione partije utrkivale u slanju poruka zaprepašćenja. Zato su građanke i građani odlučili da izraze svoje nezadovoljstvo ne čekajući da ih bilo ko pozove da to urade. Sviđa mi se da vjerujem da će sljedeća pokoljenja pričajući o slobodi pominjati i čemprese'', kazala je Marović.

Raonić navodi da građani nemaju više strpljenja za konfuznu opoziciju ni njihovo nejedinstvo čak i u ovakvoj situaciji.

‘’Onaj teret različitih ideologija, vrijednosnih sistema i poremećenih ličnih odnosa pojedine strukture i građani osjećaju, otuda samoorganizovanje u protestima, ali i neke akcije koje su u prethodnom periodu preuzimale neki vaninistitucionalni centri moći. Koliko je konfuzna situacija, najbolje pokazuje sami podatak da su i pojedine
partije više puta mijenjale strategiju. Sve to je dalo dovoljno vremena vlastima da se konsoliduju i osmisle odgovor na aferu koja je u toku’’, ocijenio je Raonić.

Sa tom konstatacijom saglasna je i Marović.

''Opozicija je bez ideja, bez jedinstva i, bojim se, bez cilja. Otuda se opet pokazuje da DPS gotovo podjednako održavaju na vlasti na jednoj strani klijentelizam, interesne mreže, populizam, konstantno targetiranje neprijatelja, a na drugoj apatična opozicija koja ”ratuje” sa DPS-om, ali i u svojim redovima, saopštenjima'', zaključila je Marović.

Podsjetimo, građanski pokret URA nedavno je na partijskom zasijedanju pozvao i građane i opiziciju na proteste.

Iz Demokratskog fronta naveli su da su oni ''uvijek'' za proteste. Taj vid političke borbe podržala je i Socijalistička narodna partija. Međutim do komunikacije između tih partija još uvijek, makar zvanično, nije došlo.

Kada su posrijedi Demokrate, ta partija je nedavno saopštila da uveliko prave plan o djelovanju usljed najnovnijih dešavanja, u koji ulazi i, kako ga često nazivaju, ''vanistitucionalno'' djelovanje. Sa druge strane, iako Demokrate bojkutuju rad Skupštine i svih njenih tijela, odlučili su da učestvuju na lokalnim izborima u Tuzima, koji su zakazni za 4. mart.

Socijaldemokratska partija pokrenula je incijativu o vanrednom skupštinskom zasijedanju. Predsjednik Skupštine Ivan Brajović zakazao je sjednicu za 21. februar na kojoj će se raspravljati o predlogu zaključaka povodom afere "Koverta".

Iz redova vladajuće strukture nije bilo previše komentara na temu ‘’Koverta’’, iako se u centru dešavanja našao visoko pozicionirani član DPS Slavoljub Stijepović.

Lider Socijaldemokrata Ivan Brajović povodom slučaja ‘’Koverta’’ kazao je da on ne bi ocijenio da CG ‘’drma afera’’, međutim da je tema vrlo prisutna u medijima, te da je interesantno vidjeti kojim tokom će to da ide.

Ministar odbrane i član DPS Predrag Bošković kazao je afere utiču na CG i na njen međunarodni ugled te da mi ‘’nismo izuzetak’’ i da se ovakve afere su u praktično svakoj državi.

Agencija za sprečavanje korupcije utvrdila je da DPS nije prijavio sva sredstva za izbornu kampanju, da će zbog toga tražiti da bude kažnjen i maksimalnom zaprijećenom kaznom do 20.000 eura i da vrati 47.500 eura koje je nezakonito pribavila.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari