2
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: Tužilaštvo zaboravilo na prebijanje Milorada Martinovića? (VIDEO)

24/11/2017 - 7:00
Autor:Danilo Ajković
517 pregleda

Iako je Ustavni sud donio odluku da državno tužilaštvo nije sprovelo efikasnu istragu u slučaju prebijanja Milorada Martinovića, nakon protesta u oktobru 2015. i dalo mu rok od tri mjeseca da sprovede temeljnu istragu, Vrhovno državno tužilaštvo ostaje nijemo na taj zahtjev.
 

Prebijanje Mija Martinovića, printscreen: YouTube

Prebijanje Mija Martinovića, printscreen: YouTube

FOS se obratio Vrhovnom državnom tužilaštvu sa pitanjima da li će ponovo pokrenuti postupak, da li će utvrditi odgovornost onih koji su radili na ovom slučaju i hoće li novu istragu sprovoditi drugi tužioci. Ova pitanja poslali smo 8. novembra, ali do danas nismo dobili odgovore!

Martinović: Ne osjećam se sigurno

Milorad Martinović dvije godine od prebijanja u blizini zgrade stare Vlade kaže da se ne osjeća sigurno. 

“Oni imaju šansu sada da se isprave i to bi i uradili da je ovo demokratska zemlja, u kojoj vlada zakon i pravda. Ovaj slučaj nije teško dokazati. Zamislite kad oni ne mogu da dokažu koja su službena lica napala jednog građanina. Pa kako će sjutra da dokažu kad vas na ulici napadne grupa nepoznatih ljudi? Oni imaju šansu, ali čisto sumnjam da će je iskoristiti”, kaže Martinović za FOS. 

On optužuje tužilaštvo da nije slobodno i nezavisno. Isto kaže i za policiju.
 
“Čitava policija i časni policajci koji žive od svog rada trpe zbog deset odsto kriminalaca u samoj policiji koji profitiraju od bavljenja kriminalnim aktivnostima”, naveo je Martinović.

Bajramspahić: Hitno utvrditi odgovornost

Dina Bajramspahić, iz NVO Institut Alternativa, podsjeća da je Ustavni sud utvrdio da tužilaštvo nije dobro radilo posao ni u slučaju prebijanja Branimira Vukčevića i Momčila Baranina tokom protesta 2015.

„U ovim slučajevima je jasna i nedvosmislena odgovornost postupajućih tužilaca i ja očekujem hitno pokretanje postupaka za utvrđivanje odgovornosti. Dosadašnje iskustvo mi ne daje nijedan razlog da budem optimistična ali se zaista pitam kako će Tužilački savjet ostati nijem na vrlo utemeljeno obrazložene odluke sudova”, kaže Bajramspahić za FOS.

Dina Bajramspahić, foto: privatna arhiva
Dina Bajramspahić, foto: privatna arhiva

Naša sagovornica konstatuje da je tužilaštvo u ovim slučajevima radilo tako da bi se samo stvorio privid da nešto preduzimaju.   

“Najbolji dokaz ove tvrdnje je što smo iz odluke Ustavnog suda saznali da je državni tužilac koji je postupao u ovom predmetu saslušavao žrtve, svjedoke i 55 službenika SAJ-a i da nikome nije postavio nijedno pitanje”, objašnjava Bajramspahić. 

Na pitanje o najavama vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića, da će svako odgovarati za svoj nerad, smatra da takva obećanja ostaju samo prazne riječi.

“U prvih šest mjeseci ove godine, disciplinski je odgovarao samo jedan tužilac za nedostavljanje podataka o imovini i prihodima u skladu sa propisima kojima se uređuje sprečavanje sukoba interesa. Državnom tužiocu je izrečena disciplinska sankcija - novčana kazna u visini od 20 odsto od zarade u trajanju od tri mjeseca”, kaže Bajramspahić. 

Samo najbolji u Tužilački savjet

Bajramspahić se osvrnula i na postupanje Tužilačkog savjeta, čija je nadležnost da bira i razrješava tužioce. Komentarisala je i pisanje FOS-a o zataškavanju kršenja zakona jednog člana Savjeta.

“Način na koji je Tužilački savjet pokušao da zataška kršenje zakona svog člana, prikrivanjem i da je ta tačka dnevnog reda razmatrana i prikrivanjem svoje odluke, kao što je eksluzivno objavio vaš medij, narušava i onako slabo povjerenje u njihov rad. Tumačenje po kojem su članovi Tužilačkog savjeta dužni da poštuju samo jedan crnogorski zakon je posebno problematično”, objašnjava Bajramspahić.

Ekskluzivno: Tužilački savjet zataškao kršenje zakona svog člana (FOTO+VIDEO)

Institut Alternativa, kako navodi, najviše zamjera Tužilačkom savjetu nedovoljnu rigoroznost u zapošljavanju, napredovanju i ocjenjivanju državnih tužilaca. 

“Mislim da je pooštravanje kriterijuma Tužilačkog savjeta najvažnije pitanje za reformu Tužilaštva i sve dok ne budemo birali najbolje i najsposobnije za tako odgovorna mjesta, nijedna druga reforma neće imati efekta”, zaključila je Bajramspahić u razgovoru za FOS.

Komentari