1
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: U Crnoj Gori bez posla 10 doktora nauka i više od 200 magistara!

09/04/2018 - 7:00
Autor:Violeta Rovčanin
1931 pregleda

U Crnoj Gori diploma fakulteta nije garancija za posao. Mladi ljudi nakon završetka školovanja ne mogu da  nađu zaposlenje, a oni koji to uspiju uglavnom rade van svoje struke. Prema podacima Zavoda za zapošljavanje koji su dostavljeni FOS-u, u našoj zemlji je trenutno nezaposleno 5.779 visokoškolaca, a „kući sjede“ čak 243 magistra i deset doktora nauka!

Foto

Foto: Dnevnik.ba

„Najbrojniji su iz oblasti menadžmenta, ekonomske nauke, pedagoga, psihologa. U Podgorici je 66 magistara, Nikšiću 33, Ulcinju 20, po 15 u Baru i Rožajama…“, navode iz Zavoda za zapošljavanje Crne Gore.

Ovaj broj bi, naravno, bio mnogo veći da jedan broj osoba nije uključen u Vladin program stručnog osposobljavanja koji im makar devet mjeseci garantuje radno iskustvo i neku novčanu naknadu.

„U program stručnog osposobljavanja ove godine uključeno je 3.055 visokoškolaca, od kojih je oko 60 procenata u realnom sektoru, a 40 procenata u javnoj upravi“, kažu iz ZZZCG.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Prema posljednjim podacima najtraženiji su pravnici i ekonomisti. Međutim, ni školovanje na ovim fakultetima izgleda nije rješenje.

„I pored činjenice da su iskazane potrebe poslodavaca za ovim zanimanjima najveće, zbog velikog broja osoba sa ovim profilom, najviše je i nezaposlenih diplomiranih pravnika i ekonomista na evidenciji“, kažu iz Zavoda za zapošljavanje za naš portal.

Iz ove ustanove navode da je već duži period povećana potražnja za nastavnim kadrom prirodno-matematičke struke (profesor matematike, fizike, biologije, hemije), elektroničarima, ali i profesorima muzičke grupe predmeta - profesor klavira, violine i gitare.

Rješenje za nezaposlene – prekvalifikacija i nove vještine

Brzi razvoj tehnologije i dinamične promjene u privredi doveli su do slabijeg zapošljavanja lica sa zanimanjima koja su uglavnom iz oblasti stručnih, zanatskih i uslužnih djelatnosti.

„Mnoga od tih zanimanja su inovirana i dobijaju novo ime, ali za sva lica čija zanimanja nijesu tražena rješenje je prekvalifikacija i razvijanje dodatnih znanja i vještina“, smatraju iz Zavoda za zapošljavanje.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Sa druge strane, najtraženije su osobe koje znaju strane jezike, poznaju rad na računaru, posjeduju dodatne sertifikate, organizacione i komunikacijske vještine, kao i osobe koje su spremne za dalja usavršavanja i sticanje radne prakse.

„Oni koji najduže čekaju na zapošljavanje su lica koja nemaju dodatnih znanja i vještina, koja ne prihvataju privremene poslove, van struke i kojima znanja i motivacija opadaju dužim boravkom na evidenciji nezaposlenih lica“, naveli su iz Zavoda za zapošljavanje za FOS.

 

Pročitajte još:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari