3
min read
A- A+
Pročitano

FOS priča: Uspješna ''klot – frket hipnoza'' brenda ''Shtrikarica'' (FOTO)

13/02/2020 - 7:10
Autor:Fos Media
901 pregleda

Garderober djetinjstva većine nas bio je obogaćen lutkama, odjevnim predmetima poput kape, džempera, torbica, šalova ( kolekcija jesen – zima) nastalih kao proizvod heklanja, pletenja i drugih radinosti, iz toplih ruku naših baka, majki i uopšteno ''pripadnica'' starijih generacija. Bogat kolorit, kreativni izraz, trud i preciznost nošen  ''leđima''tradicije, nije zaboravljen, jer kako ističe sagovornica Fos-a, Jovana Đurišić, jedna od osnivača ''Shtrikarice'', heklano i pleteno dolaze kao nezamjenljiv aksesoar današnjice.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Očuvanje tradicionalnih vrijednosti

‘’Na samom početku fokusirali smo se na to da oživimo tradiciju prenošenu kroz ruke žena iz naše porodice tokom vremena, gdje smo imale priliku da učimo jedne od drugih i unaprijedimo to što smo kroz odrastanje učile. Shtrikarica ideja osnovana je od strane majke i ćerke, Đurišić Tatjane i Jovane. Podršku dobijamo od cijele porodice, koja je uključen u kompletan proizvodni proces. (smijeh) ''Shtrikarica je ideja stvaranja crnogorskog brenda ručno izrađenih torbica od recikliranih pamučnih traka. Najveći fokus je na izradi torbica i nastojimo da tu ideju razvijemo i unaprijedimo", ističe Đurišić, dodajući da se trude da očuvaju najbolje što je tradicija našeg podneblja iznjedrila.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

''Trudimo se da očuvamo stare i tradicionalne vrijednosti, kada su u pitanju rukotvorine i da ih na lijep i kreativan način smjestimo u moderno doba. Spojili smo lijepo i korisno, moda se vraća te heklano i pleteno dolaze kao nezamjenljivi aksesoari današnjice. U svemu prepoznajemo mogućnosti i neprekidno upijamo informacije i inpute koje nas pokreću na izradu kreativnih stvarčica", govori Đurišić.

‘’Sve oko vas je prilika za biznis’’

Na takmičenju ‘’Sve oko vas je prilika za biznis’’ pod pokroviteljstvom kompanije Okov, prilikom drugog Sajma mladih preduzetnika,  osvojili su  prvu nagradu za kreativnu ideju ‘’Shtrikarica’’.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

''Lijepo je znati da postoje organizacije, institucije i poslovni sektori koji podržavaju mlade i njihove ideje. Imali smo priliku da svoju biznis ideju predstavimo na takmičenju koje je organizovala Unija mladih preduzetnika Crne Gore, gdje smo od kompanije OKOV dobili vaučer za trgovinu. Ovo takmičenje je imalo za cilj da pomogne mladim stvaraocima da unaprijede svoje poslovanje. Takođe, naša ideja je prepoznata i od strane Opštine Danilovgrad, pa smo podržani kroz program podrške ženskom preduzetništvu 2019", cijeni Đurišić.

Pletenje i heklanje inspirisano svakodnevnim životom

Najveći dio materijala sa kojim rade izrađen je od recikliranog materijala, tzv. pamučnih traka, a zatim od vune, merino vune, pamuka, akrila. Materijal i repromaterijal potreban za izradu proizoda uglavnom nabavljaju iz inostranstva.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

''Naše tržište je jako ograničeno sa materijalima za heklanje i pletenje, stoga najveći dio materijala stiže iz inostranstva. U Crnoj Gori je moguće naći osnovna prediva i eventualno preprodaju teže dostupnih materijala koji nijesu isplativi. U izradi torbica koristimo pamučne trake, a kako je to materijal koji je dobijen recikliranjem pamučnih materijala, teže je naći kvalitetnu traku, iste nijesu dostupne na našem tržištu, čak ih je nekada potrebno i ručno prepravljati da bi se dobila jedna lijepa i kvalitetna torba. Za izradu jedne torbice je potrebno 4-5 dana, zavisno od materijala. Pletemo i heklamo raznolike proizvode, od zimskih do ljetnjih: kape, šalove, modne dodatke, džempere, novčanike, nesesere, trenutno najmodernije torbice od pamučnih traka. U našem radu fokus jeste na izradi heklanih torbica, a pored toga u zimskoj sezoni radimo (pletemo od vune) kape, šalove, trakice za glavu, ćebad i slično", govori Đurišić.

Kukica i klupko - psihoterapija

Mlada Danilovgrađanka, student je sociologije u Nikšiću, i negdje svoj hobi i umijeće, može povezati sa budućim pozivom, a usavršavanje u bilo čemu može dati samo pozitivne rezultate.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

''Po struci ću biti sociolog, a uvijek me je zanimalo socijalno preduzetništvo. Međutim, nije jednostavno raditi u struci, a pogotovo kada ima mnogo toga što vas zanima, pored glavne orjentacije. Mogu reći da kada se orijentišete na jedan prozvod ili vrstu prozvoda, koji usavršavate i ulažete u njega, vjerujete i volite to što radite, može se živjeti od toga", navodi Đurišić, dodajući da bi možda bilo poželjno u obrazovanje vratiti predmete poput ‘’domaćinstva’’, koji je ranije bio obavezan u školovanju naših roditelja.

''Sva je sreća pa se danas obrazovanje ne svodi na onaj formalni dio. Bilo bi poželjno vratiti mnogo toga što je iz obrazovnog sistema „uklonjeno“. Ne bih naučila da heklam da mi nije bilo tetke Jovanke i majke Tatjane", ističe sagovornica FOS-a.

Od ''Shtrikarice'' se u narednom periodu mogu, kako cijeni Đurišić, očekivati veći podvizi, kao što su uključivanje zajednice, otvaranje radionice i dućana. U međuvremenu, mlada preduzetnica uživa u ''psihoterapeutskim'' benefitima ove radinosti.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

''Moja psihoterapija je kukica i klupko. Negdje sam pročitala da za vrijeme ovog posla, čovjek kao da upada u trans, oslobađa se napetosti i nepotrebnih misli koje ga ogružuju, dolazi do umne ravnoteže, zaključuje Đurišić, čija ''hipnoza'' klot – frket varijantom uistinu predstavlja oplemenjivanje sposobnosti na putu kreativnog i autentičnog preduzetništva.

Milena Radonjić

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari