1
min read
A- A+
Pročitano

FOS sa vojskom u „Zajedničkom izazovu“: Vještine planinskog ratovanja usavršavaju u Kolašinu (FOS VIDEO)

25/09/2019 - 11:01
Autor:Violeta Rovčanin
2437 pregleda

Vojna vježba „Zajednički izazov 2019“ prije nekoliko dana počela je u Kolašinu. Vještine planinskog ratovanja crnogorski vojnici usavršavaju zajedno sa pripadnicima oružanih snaga Republika Sjeverne Makedonije, Italije, Slovenije a uz podršku Oružanih snaga Austije i nadzor Nacionalne Garde države Mejn (SAD). Vojnici se svakodnevno usavršavaju na terenu za alpinističku obuku pješadijskih jedinica „Lipovo“ a FOS ekipa je sa njima provela jedan dan. Pogledajte kako izgleda dio vježbe „Zajednički izazov 2019“.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

VIDEO:

.

Cilj je uvježbavanje  jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspješno sprovođenje budućih misija. Time će se poboljšati uvježbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama.

Završni dio vježbe, 27. septembra upriličiće dan visokih zvanica (DVD) na nivou predstavnika Ministarstva odbrane (MOD) i Generalštaba (CHOD)  iz zemalja učesnica vježbe, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i prikaz naoružanja i opreme sa kojom raspolažu.

Snimatelj i montažer: Dragiša Pajović

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari