4
min read
A- A+
Pročitano

Izabrani ljekari: Pod teretom reformi, očekivanja i (ne)zadovoljstva (FOS VIDEO)

14/03/2019 - 9:19
Autor:Danilo Ajković
2759 pregleda

Izabrani ljekari su prvi korak za svakog pacijenta u ostvarivanju prava iz oblasti zdravstvene zaštite. Prošle godine poslove izabranog ljekara u Crnoj Gori obavljala je 361 osoba. I dok nadležni sprovode reforme na primarnom nivou, sagovornici sa kojima smo razgovarali kažu da je najvažnije sačuvati kvalitetan odnos između ljekara i pacijenta.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Pogledajte reportažu o položaju izabranih ljekara u zdravstvenom sistemu Crne Gore: 

 

„Tu je najvažniji profesionalni odnos, da svakom pacijentu pristupite jednako. Kada neko kod vas dolazi prvi put trebate imati vremena da uzmete adekvatne anamnestičke podatke... Tu nastaje problem, kada imamo previše nezakazanih pacijenata, onda nemamo vremena da se posvetimo tim zakazanim pacijentima koji su došli na preventivni pregled, naročito na prvi pregled, gdje se stvara prvi odnos između ljekara i pacijenta“, kaže za FOS izabrani ljekar za žene dr Nataša Tomašević.

foto: FOS Media
Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, foto: FOS Media

Na juče održanom skupu u Institutu za javno zdravlje, izabrani ljekar, specijalista porodične medicine dr Kenan Katana, objašnjavajući značaj primarne zdravstvene zaštite kazao je da „biti izabrani doktor bilo kome je jako lijepo zanimanje“.

„Zašto? Zato što smo mi prvi ljudi kojima iznesu svoje tegobe, kojima se požale na nešto i mi smo ti koji trasiramo njihov put ka daljim stavkama u sistemu zdravstva“, kazao je Katana.

foto: FOS Media
Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, foto: FOS Media

Istraživanje CAZASA je pokazalo da su pacijenti u najvećoj mjeri zadovoljni odnosom izabranog ljekara.

„Što se tiče primarne zdravstvene zaštite, istraživanje je pokazalo da je veći dio građana primijetio određene napretke u zdravstvenom sistemu i smatra da se zdravstveni sistem značajno poboljšao, u pitanju je nekih 73 odsto ispitanika. Na drugoj strani, kada je u pitanju izabrani ljekar, oko 63,1 odsto ispitanika smatra da je usluga koju su oni dobili od izabranog ljekara bila zadovoljavajuća, odnosno da su zadovoljni kvvalitetni pružene usluge od izabranog ljekara“, kaže Sanja Šišević iz CAZAS-a.

Pogledajte i ovo: ANKETA: Sa građanima o odnosu izabranog ljekara, (ne)strpljivosti pacijenata... (FOS VIDEO)

Iz podgoričkog Doma zdravlja su nam saopštili da najveći problemi sa kojima se suočavaju njihovi zaposleni su povećan obim posla, nedostatak kadra i sistem elektronskog zakazivanja. Samo u podgoričkom Domu zdravlja nedostaje, kako su nam kazali, osam timova izabranih ljekara. Podaci koji su nam dostavljeni od Fonda za zdravstveno osiguranje pokazuju da je prosječno, po jednom izabranom doktoru, u prošloj godini obavljano 46 posjeta dnevno. Prosječan broj pregleda kod ginekologa u podgoričkom Domu zdravlja je bio 35.

foto: FOS Media
Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, foto: FOS Media

„Vjerujte mi da je često mnogo veći broj od 35. Naravno, nisu sve pregledi, neki pacijenti nam dolaze samo za savjet, neki dolaze na neke kontrole preglede, znači vi ste već upućeni koji on problem ima. Dodatno, u samom domu zdravlja ima i dosta administracije, ali obično primimo veći broj nego što je 35“, kaže dr Tomašević koja ordinira u podgoričkom Domu zdravlja.

Sindikat doktora medicine Crne Gore, u posljednjih godinu dana evidentirao je 34 fizička napada na ljekare. Zato su na sastanku sa ministrom pravde i potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinom tražili da se napad na njihove kolege prepozna kao posebno krivično djelo.

„Ljekari svakodnevno rade u klimi rastućeg nepovjerenja i otvorene agresije prema zdravstvenim radnicima, što za rezultat ima narušavanje odnosa između pacijenata i onih koji ih liječe i neminovni pad u kvalitetu liječenja. Država je na ljekare prećutno prebacila svu odgovornost za probleme u funkcionisanju zdravstvenog sistema, poput lista čekanja, zbrzanih pregleda, štedljivih terapija, ograničenih bolovanja, teško dostupnih ortopedskih pomagala“, kazala je Milena Popović Samardžić, predsjednica Sindikata doktora medicine Crne Gore.

foto: FOS Media
Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, foto: FOS Media

I ministar Pažin je osudio bilo kakav vid nasilja prema zdravstvenim radnicima.

„Očekujem od Vrhovnog suda da uputi nadležne sudove na pooštravanje kaznene politike za sve oblike nasilja nad zdravstvenim radnicima. Nije dovoljno da nasilnici budu identifikovani i uhapšeni nakon izvršenog nasilja. Ozbiljnost izrečenih kazni mora uticati na to da do nasilja uopšte ne dođe“, kazao je Pažin.

Prema podacima Fonda za zdravstveno osiguranje, prosječna zarada izabranih ljekara u novembru 2018. godina sa svim dodacima se kretala od 660 eura, koliko su primili specijalizanti, do 950 eura koliko su primili izabrani ljekari specijalisti. 

„Kako smo nagrađeni, to nije problem pacijenata, to je problem ovog društva“, smatra Tomašević.

foto: FOS Media
Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, foto: FOS Media

U proteklih nekoliko godina u medijima su se često pojavljivala imena ljekara koji su napustili javni zdravstveni sistem i radni odnos zasnovali u privatnom sektoru, ali i oni koji su napustili zemlju i bolje uslove našli najčešće u zemljama sjeverne Evrope.

„Svi oni tu dolaze kao ljekari opšte prakse, prolaze određeni staž i gledaju da dobiju neku specijalizaciju, da se usavrše i idu dalje. Tu je stvar i ličnog afiniteta, neko želi da ostane, neko ne želi, sve zavisi od osobe do osobe. Uglavnom to je do afiniteta, ali manji broj se odlučuje da ostane u domu zdravlja i da se bavi tom profesijom izabranog ljekara“, kaže Tomašević i dodaje:

„Tu ulogu igraju i finansijski razlozi, uslovi koje dobijaju na radnom mjestu, uslovi za dalje napredovanje.... To je u nekim zapadnim zemljama vrlo sređeno, tamo se tačno zna koliko godina radiš pa dobiješ specijalizaciju, pa koliko godina radiš pa ti se poveća zarada... Zato i ima jedan broj ljekara koji razmišlja o odlasku“.

foto: FOS Media
Podaci Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore, foto: FOS Media

U CAZASU napominju da je ključno edukovati pacijente, kako bi znali da i kada nisu zadovoljni to ne zavisi samo od izabranih ljekara, sa kojima najčešće imaju kontakt.

„Tek onog momenta kada mi budemo u potpunosti informisani šta je jedan ljekar dužan nama da obezbijedi i šta podrazumijeva kvalitetnu medicinsku uslugu, tek tada ćemo mi moći da je tražimo i da kažemo da je jesmo ili nismo dobili sa sigurnošću.

O svom položaju, najmanje su bili spremni da pred kamerama govore izabrani ljekari. Neki su se pravdali manjkom vremena, neki da o tome treba da govore direktori ustanova, a neki da nije pravi trenutak. Ipak, neka naredna istraživanja pokazaće koliko se osjećaju bezbjedno na svom radnom mjestu, ali i koliko su zadovoljni materijalnim i položajem u samom esnafu i da li je došlo do poboljšanja.

Ukoliko ste propustili pogledajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari