1
min read
A- A+
Pročitano

Hrapović: Ljekari ne smiju ispred etičkih normi staviti personalne osjećaje

29/06/2020 - 15:35
Autor:Fos Media
715 pregleda

Povodom postupka ljekara koji su prisustvovali litijama u Nikšiću oglasio se i ministar zdravlja Kenan Hrapović istakavši da ga iznenađuju javno izrečeni stavovi jednog dijela zdravstvenih radnika, koji daju podršku masovnim okupljanjima.

 

 

Foto: Twitter/Agencije

Foto: FOS Media

"Posebnu odgovornost, u vremenu izazova kakve danas imamo, upravo imaju zdravstveni radnici, da poštujući medicinske doktrine koje su savladavali tokom školovanja i polaganja Hipokratove zakletve, da primjenjujući zdravstvene mjere svojih kolega epidemiologa u praksi utemeljene na smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, ličnim primjerima ne smiju sebi dozvoliti da ispred profesionalnih standarda, ispred humanih postupaka, ispred etičkih normi, stave personalne osjećaje", naveo je on. 

Prema riječima Hrapovića, niko nema pravo da, zbog bilo kojeg i bilo čijeg pojedinačnog interesa, a koji je u suprotnosti sa zajedničkim interesom svih nas u državi, a to je čuvanje zdravlja i života građana, ugrozi te važne i plemenite ciljeve.

"Takvo ponašanje šteti svima u Crnoj Gori, a ponajviše onima koji takve interese stavljaju iznad zajedničkih, iznad interesa čuvanja zdravlja i života svih koji žive u našoj zemlji. Jer virus korona, kao što svi vidimo, svakodnevno u svijetu odnosi gotovo pet hiljada života, od kojeg je oboljelo deset miliona ljudi, od koga je do sada umrlo preko pola miliona osoba, da virus ne poznaje ni granice među državama  pokoravajući cijelu planetu, niti godine starosti i polove osoba koje napada, niti boju kože i vjerska osjećanja", dodao je on. 

Takođe je pozvao sve zaposlene u zdravstvenom sistemu Crne Gore da budu primjer i poštuju sve mjere i preporuke koje medicinski opravdano donosi Institut za javno zdravlje, i da ih se striktno pridržavaju.

"Upravo su zdravstveni radnici na prvoj liniji odbrane od ovog opakog virusa za koji još nije pronađen lijek niti vakcina", poručio je ministar zdravlja.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari