1
min read
A- A+
Pročitano

Po Monstatu za bebu mjesečno dovoljno 12 grama kašice (VIDEO)

06/03/2018 - 13:10
Autor:Jelena Popović
1061 pregleda

Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori za četvoročlanu porodicu iznosi 628,2 eura, dok prosječna neto zarada za februar iznosi 511 eura, pokazuju najnoviji podaci Monstata, urađeni po novoj metodologiji. Međutim, i nakon današnje pres konferencije povodom predstavljanja minimalne potrošačke korpe ostalo je nejasno kako su u Zavodu za statistiku došli do ovog proračuna.

foto

Foto: Ilustracija

 

Metodologija obračuna minimalne potrošačke korpe, kada je u pitanju dio za hranu, zasniva se na međunarodnom standardu o minimalnom dnevnom unosu kalorija propisanom od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA) i organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO), saopšteno je na konferenciji.

Pročitajte još: Kako je Monstat proračunao koliko je dovoljno novca za četvoročlanu porodicu za mjesec?

"Strukture i količine proizvoda po kalorijskim vrijednostima urađene su od strane nutricioniste Instituta za javno zdravlje, uz poštovanje međunarodnog standarda potrošnje od 2211kcal", kazao je Vuk Čađenović, pomoćnik direktora Monstata.

Kako je dodao ovaj broj kalorija odnosi se na "održavanje života i radne aktivnosti" pojedinca u toku jednog dana.

dgxvb

Čađenović, foto: FOS Media

Na novoj, revidiranoj, listi nalaze se 92 proizvoda.

monstat

Foto: Printscreen

Pročitajte još: FOS priča: Po Monstatu mjesečno za cijelu porodicu za ribu dovoljna tri eura

Čađenović je pojasnio i da je spisak revidiran sa 130 na 92 namirnice iz razloga što su neki proizvodi, koji su se ranije nalazili na listi, nezdravi, nakon čega su uklonjeni, te da su se i građani u anketi izjasnili da neke proizvode koriste u maloj mjeri (manje od 0,01 odsto).

k2

Foto: Printscreen

Kako je pojasnio, na novoj listi su se pojavili i proizvodi kojih ranije nije bilo, a koji su zdraviji za ishranu.

“Na osnovu ankete o potrošnji crnogorskih domaćinstava, oni su podijeljeni u deset decila (grupa) pri čemu je prva grupa sa najmanjom potrošnjom a deseta sa najvećom. Mi smo, s obzirom da nam je naručena minimalna korpa, računali proizvode koje troše domaćinstva iz druge, treće i četvrte decile”, kazao je Čađenović.

tri

Foto: Printscreen

Predstavnike Monstata pitali smo i zašto su raniji podaci o listi proizvoda iz minimalne potrošačke korpe uklonjeni sa sajta, a pojašnjeno nam je da je to iz razloga što je sada u pitanju nova metodologija, tako da oni ne bi bili reprezentativni.

 

Podsjećamo, probna potrošačka korpa koju je u oktobru 2016. objavio Monstat izazvala je žestoke kritike javnosti.

Prema tadašnjoj računici Monstata, korpa je imala 38 artikala manje, koštala je 250 eura manje od dotadašnje i predviđala je da je za ishranu jedne osobe dnevno dovoljno 2,08 eura..

Na taj način, potrošačka korpa za četvoročlano domaćinstvo “pojeftinila” je sa 806 na 557 eura i time se “približila” tadašnjoj prosječnoj plati od 502 eura.

Pročitajte još:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari