2
min read
A- A+
Pročitano

Idete na ljetovanje? Evo kako da zaštitite kuću od provalnika

06/07/2017 - 11:00
Autor:Danilo Ajković
207 pregleda

Sezona je godišnjih odmora što znači da mnogi stanovi i kuće ostaju prazni i postaju potencijalne mete provalnika. Kako biste svoj dom zaštitili od moguće provale i sa odmora se vratili u dom kakav ste i ostavili pridržavajte se pravila koja vam donosimo u nastavku teksta.

Ilustracija, foto: cepin.hr

Ilustracija, foto: cepin.hr

1. Ne objavljujte na društvenim mrežama da idete na odmor

Koliko god teško odoljeli objavljivanju fotografija sa ljetovanja na društvenim mrežama nemojte to činiti prije nego se vratite kući. Takođe nemojte najavljivati svoj odlazak na odmor. Tako ćete spriječiti da provalnik preko društvenih mreža dozna da je vaš dom prazan. Ako već ne možete odoljeti stavljanju fotografija, barem pazite da su vidljive samo vašim prijateljima.

2. Ne pričajte svima da nekuda putujete

"Ne ostavljajte takve poruke na telefonskoj sekretarici, mejlu ili u obavještenju ispred kućnih ili poslovnih prostorija", poručuju iz Uprave policije.

3. Dajte rezervni ključ osobi od povjerenja

Zamolite osobu u koju imate puno povjerenje da dođe da zalije cvijeće, vrati kantu za smeće koju ste ostavili van dvorišta zbog đubretara i usput provjeri je li sve u redu. U najboljem i najpraktičnijem slučaju to bi bio komšija jer je njemu najbliže pa time i najjednostavnije obići vaš dom. Naravno, tu uslugu ćete mu vratiti kada on bude na putu.

Ilustracija, foto: alo.rs

Ilustracija, foto: alo.rs

"Osobi od povjerenja ostavite i adresu na kojoj boravite te broj telefona na koji vas može dobiti kada ste na putu", savjetuju iz policije.

4. Zamolite nekoga da vam pokupi poštu u sandučetu

Provalnici 'žrtve' biraju i prema tome koliko je zatrpan poštanski sandučić. Ako se u sandučetu nakupilo pošte to je znak da je niko danima nije pokupio, odnosno da su vlasnici stana ili kuće odsutni. Uz poštu zamolite osobu kojoj vjerujete da pokupi i letke i reklamne prospekte zataknute na ulazna vrata ili kvaku.

5. Uložite u dobar alarmni sistem i / ili protivprovalna vrata i dodatne brave

To neće biti investicija samo za ljeto nego će na taj način vaš dom, pa tako i vi, biti sigurniji i zaštićeniji cijele godine.

'Ukoliko posjedujete alarmni sistem, ne zaboravite da ga uključite', podsjećaju iz policije te ističu:

"Ako vam se i pored svih samozaštitnih mjera dogodi da budete žrtva provalnika, odmah obavijestite policiju na broj 122 i ne dirajte ništa dok ne dođe ekipa za uviđaj."

Savjet plus

Sklonite namještaj iz bašte

Lopove sa merdevinama je lako uočiti, zbog toga oni često koriste stolice i stolove koje ostavite u bašti da dohvate prozor. Iz tog razloga, ostavljajući im baštensku garnituru napolju, samo pomažete u poslu koji su došli da obave.

 Ne hvalite se skupim stvarima

Lopovi stanove i kuće često tipuju kroz prozor. Tako da je najpametnije da vam skup televizor ili laptop ne bude tik uz prozor i vidljiv sa ulice jer tako sigurno postajete plijen.

Nije ludost biti u dobrim odnosima sa onim komšijama u zgradi koji vole sve da znaju i koji se non-stop šunjaju u ulazu, ti sigurno neće dozvoliti da vam neko uđe nenajavljen u stan, a da o tome ne obavijeste vas ili policiju.

Komentari