1
min read
A- A+
Pročitano

Izbor sudija u Crnoj Gori pod sumnjom izbjegavanja javnosti

26/04/2019 - 10:58
Autor:Danilo Ajković
835 pregleda

Evropska unija je u pregovorima sa Crnom Gorom izabrala drugačiji pristup od dotadašnjeg, po kojem će poglavlja 23 i 24 ostati otvorena do kraja pregovaračkog procesa. Razlog za to je što Brisel želi da prati stanje u oblastima vladavine prava i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala do kraja sveukupnog pregovaračkog procesa.

Vukčević i Gorjanc-Prelević, foto: FOS Media

Vukčević i Gorjanc-Prelević, foto: FOS Media

To se, između ostalog, odnosi i na stanje u pravosuđu i pitanju izbora sudija, za koje je početkom ove nedjelje Akcija za ljudska prava (HRA) kazala da ostaje pod sumnjom izostavljanja javnosti, jer Sudski savjet nije blagovremeno objavio na svom sajtu održavanje sjednice kako bi zainteresovani mogli da prisustvuju.

Ukoliko ste propustili: HRA uputila protestno pismo Vukčeviću: Sjednice Sudskog savjeta moraju biti najavljene na vrijeme

U toj organizaciji smatraju da je sjednica bila posebno važna zato što su na njoj, prema agendi koja je objavljena istog dana kada je i sjednica trebala da se održi, intervjuisani kandidati za funkcije sudije Vrhovnog suda i sudija sudova za prekršaje, kao i kandidati za predsjednike Apelacionog suda i Viših sudova u Podgorici i Bijelom Polju.

Izvršna direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević istakla je u pismu predsjedniku Sudskog savjeta Mladenu Vukčeviću da Sudski savjet izbjegavanjem da javno intervjuiše kandidate i kandidatkinje za najviše pozicije u sudstvu podstiče sumnje u objektivnost postupka izbora sudija.

U odgovoru koji je Vukčević uputio Gorjanc-Prelević navodi se da je Sudski savjet njima, kao i ostalim zainteresovanim subjektima, uvijek omogućavao prisustvo na svojim sjednicama.

„Nije bilo razloga da to ne uradimo i ovog puta, a nemogućnost blagovremene najave V sjednice uzrokovana je određenim tehničkim razlozima, koji su sve do danas povremenim prekidima usporavali naš rad“, naveo je Vukčević.

Gorjanc Prelević pak u izjavi za FOS podsjeća da je javnost rada Sudskog savjeta garantovana zakonom.

„Izostavljanje javnosti baš prilikom intervjuisanja kandidata za sudije i predsjednike Vrhovnog, Apelacionog i Višeg suda samo doprinosi kontraverzama oko partijskog uticaja na ovaj izbor i stvaranja nedodirljivog establišmenta unutar sudske vlasti“, kaže Gorjanc-Prelević.

Ona smatra da je Sudski savjet trebao da odloži intervjue zbog propusta u obavještavanju javnosti.

„I umjesto pisma meni lično, iz koga se može pročitati neraspoloženje zbog javne kritike koju je HRA uputila, očekivali smo da se predsjednik Sudskog savjeta izvini crnogorskoj javnosti zbog toga što su intervjui prošli tajno“, navodi ona.

Gorjanc Prelević se nada da će doći vrijeme „kada će Sudski savjet prisustvo javnosti iskreno razumijevati kao neophodnu garanciju zakonitosti i preduslov za sticanje povjerenja“, dok Vukčević u pismu navodi da će Sudski savjet svoje aktivnosti, kao i do sada, zasnivati na principima transparentnosti, i da javnost „svakako neće uskratiti informacijama značajnim za sudski sistem i nosioce sudijskih funkcija“.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari