2
min read
A- A+
Pročitano

Kaluđerović za FOS: Prosvjetna inspekcija u više navrata predlagala Pićurićevo razrješenje

11/01/2019 - 9:37
Autor:Danilo Ajković
3110 pregleda

“Jasno je da je napravljena materijalna šteta Srednjoj elektrotehničkoj školi “Vaso Aligrudić” iz Podgorice, ali i šteta za cijeli obrazovni sistem zbog utvrđenog nezakonitog rada Pićurića”.

Kaluđerović, Pićurić

Kaluđerović, Pićurić

Ovako za FOS komentariše prvostepenu presudu viša pravna savjetnica u Centru za građansko obrazovanje Snežana Kaluđerović, kojom je utvrđeno da je direktor Veselin Pićurić sedam godina nezakonito snimao profesore, čak i u toaletu.

Ukoliko ste propustili: FOS otkriva: Direktor Elektrotehničke škole Veselin Pićurić godinama nezakonito snimao profesore, čak i u toaletu

Kaluđerović smatra da nema razloga da ova presuda ne bude potvrđena od strane Višeg suda, jer su iskazi svjedoka, po istom osnovu, konzistentni i uvjerljivi, a svjedočenje grupe profesora bi moralo imati veću snagu od, kako kaže, “zaštićenog” direktora.

Ona napominje da ova presuda potvrđuje i ranije inicijative za potrebu smjene direktora Srednje eletrotehničke škole “Vaso Aligrudić” i morala bi obavezujuće djelovati i na ministra prosvjete da konačno razrješi Pićurića.

“Podsjetiću da su smjenu Pićurića, kroz višegodišnje apele i inicijative, tražili i profesori te škole, zatim da je nadležna Prosvjetna inspekcija, na osnovu svojih nalaza, predlagala njegovo razrješenje u više navrata i to su od strane više različitih prosvjetnih inspektora, a i mi smo mnogo puta urgirali da se prijedlozi Prosvjetne inspekcije primijene, kao i da se uvaže apeli zapošljenih nastavnika. Na žalost, sve ovo nije proizvelo adekvatnu reakciju ministra. Ako nastavi sa zaštitom Pićurića, otvara se i pitanje odgovornosti samog ministra za probleme u ovoj obrazovnoj ustanovi i proizvedenu štetu”, kazala je Kaluđerović.

Ukoliko ste propustili: Pićurić o nezakonitom snimanju profesora: Žalićemo se na presudu

Na pitanje kako to da na rukovodećoj funkciji u obrazovnom sistemu imamo nekoga protiv koga se godinama podnose prijave, i to od samih zaposlenih, Kaluđerović kaže da je “jasno je da se radi o direktorima od posebnog interesa za strukture vlasti.”

“CGO kontinuirano prati ovo pitanje, mnogo smo puta slali inicijative i urgencije i javno ukazivali na ovaj problem. Prošle godine smo ministru proslijedili Inicijativu uz dokaze i to devet prijedloga za razriješenje direktora škola čija je razrješenja tražila Prosvjetna inspekcija, a među kojima je i bio i prijedlog za razriješenje Pićurića. Samo jedan od tih direktora čije se razrješenje tražilo danas više ne obavlja tu funkciju, dok su ostali i dalje, pored svih opomena za kršenja zakona, na direktorskim funkcijama ili su bar bili do skoro. Sam direktor Pićurić je vjerovatno rekorder po broju podnešenih krivičnih prijava od strane zaposlenih, ali su njegove veze za ministrima uvijek bile izgleda jača argumentacija od činjenica i žalbi i prijava zapošljenih i nadležne Prosvjetne inspekcije”, objašnjava Kaluđerović.

Upitana zašto manjka lične odgovornosti, već odgovornost u krajnjoj liniji snose građani kao poreski obveznici, navodi da bi prvo pravda morala biti mnogo brža, ali je “dobro da je i ova presuda ukazala na njenu dostižnost i ličnu odgovornost direktora Pićurića, preciznije na zloupotrebu položaja i profesionalnu neodgovornost.”

“Ova presuda se pored ostalog bazira i na svjedočenjima profesora koja su se cijenila uvaženim i istinitim, a zapravo se mogu smatrati dokaznim sredstvom za mobing, jer kršenje prava na privatnost, snimanjem prostorija, profesora i učenika u toaletima, nije ništa drugo nego zastrašivanje zaposlenih i vršenje mobinga nad njima. Činjenica da nema još uspostavljanja lične odgovornosti je mjera zarobljenosti sistema, a kad se počne ta odgovornost utvrđivati moći ćemo govoriti i o funkcionalnom sistemu i profesionalnim institucijama”, zaključila je Kaluđerović u razgovoru za FOS.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari