1
min read
A- A+
Pročitano

Media Centar: Članovi Savjeta RTCG da podnesu ostavke a Vlada da osigura samostalnost

13/06/2018 - 14:40
Autor:Fos Media
67 pregleda

Media Centar ponovo je uputio poziv članovima Savjeta RTCG Ivanu Jovetiću, Dragani Tripković, Mimu Draškoviću, Igoru Tomiću, Goranu Sekuloviću, Slobu Pajoviću, Milanu Radoviću, Perku Vukotiću i Vladimiru Pavićeviću da, bez odgađanja, podnesu ostavke i time daju najveći doprinos radu nacionalnog medijskog javnog servisa.

a

Foto: RFE

Oni ocjenjuju da su sve odluke Savjeta RTCG, donijete nakon nezakonitih smijena prethodnih članova u Skupštini, štetne za započete promjene u nacionalnom medijskom javnom servisu.

"Razrješenjem Andrijane Kadije nastavljen je proces partijskih čistki u RTCG. V.D. generalnog direktora, Božidar Šundić je najavio  dalje “promjene” u rukovodnom kadru i uskoro će se, nema sumnje, na najodgovornijim mjestima u RTCG naći partijski kadrovi DPS-a a ne profesionalci. Vjerovatno će biti nagrađeni na primjeren način i novinari koji ovih dana izgaraju u naporu da se dodvore novom-starom rukovodstvu", navodi se u saopštenju izvršnog direktora Media centra Dragoljuba Vukovića.

U nastavku se dodaje da je nedavno saopštenje Savjeta RTCG upućeno Evropskoj komisiji, SAD i OSCE-u samo još jedan dokaz  političke profilacije ovog tijela, koje je postalo karikatura i lišeno bilo kakvog  legitimiteta za upravljanje  dobrom svih građana.

"Pozivamo članove Savjeta da se konačno javno izjasne povodom našeg poziva da podnesu ostavke. Napominjemo, da dalje učešće u radu Savjeta onih članova koji su se protivili smjeni Andrijane Kadije daje privid legitimnosti ovog tijela. Savjet u kojem su, nakon nezakonitih odluka Skupštine Crne Gore, imenovani kadrovi DPS-a (Jovetić, Sekulović i Pajović) koji su ojačali poziciju već prepoznatljivog kadra vladajuće partije Mima Draškovića, ne mogu zastupati interese crnogorske javnosti, što je osnovna uloga ovog tijela", ističe se u saopštenju i dodaje da od Vlade Crne Gore traže da izmjenama Zakona o nacionalnom javnom emiteru RTCG osigura samostalnost javnog medijskog servisa.

Media Centar skreće pažnju Vladi na to da  sadašnja verzija ovog propisa predstavlja regresiju i dodatno učvršćuje kontrolu partijske većine u Skupštini nad RTCG.

"Ukoliko ostanu na snazi rješenja ponuđena u nacrtu izmjena i dopuna zakona, onda će postati jasno da je Vlada obmanjivala domaću i međunarodnu javnost iznoseći stavove da se preduzimaju koraci u osiguranju samostalnosti RTCG", ističe se u saopštenju.

Oni podsjećaju da je Media Centar početkom aprila ove godine dostavio predlog amandmana na Zakon o RTCG.  

"Ministatrstvo kulture je na naše napore da damo doprinos unapređenju zakonskog rješenja odgovorilo nezakonitim odbijanjem uključivanja našeg prestavnika u radnu grupu koja priprema zakonski tekst. Očigledno je da  se u sadejstvu Vlade i Skupštine, odnosno DPS-a, sprema dalje zarobljavanje RTCG", zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari