2
min read
A- A+
Pročitano

"Nema mjerljivih rezultata u istrazi o Srebrenici"

11/07/2019 - 18:01
Autor:Fos Media
66 pregleda

Efekti Deklaracije o pr u istrazi eventualne krivične odgovornostiihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, ne vide s obzirom na to da nadležno državno tužilaštvo nije proizvelo mjerljive rezultate crnogorskih državljana.

Foto

Foto: AP

To je ocijenjeno iz nevladinih organizacija (NVO) Centar za građansko obrazovanje (CGO) i Akcije za ljudska prava (HRA) povodom 24 godine od genocida u Srebrenici.

Oni su kazali da suočavanje sa tim zločinom i podrškom koju je vlast Savezne Republike Jugoslavije pružala vojsci bosanskih Srba, koja ga je izvršila, mora postati dio državne politike Crne Gore.

"Mora postati i dio obavezne kulture sjećanja da bi se obezbijedilo ostvarivanje pravde za žrtve i spriječilo da se zločini ponavljaju", poručuje se u saopštenju

Oni kazali su da genocid u Srebrenici predstavlja najmasovniji zločin izvršen u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, gdje su pripadnici vojske bosanskih Srba su od 11. do 19. jula 1995. godine sistematski ubili najmanje 7,8 hiljada nenaoružanih Bošnjaka starosti od 14 do 70 godina.

Podsjeća se da su ti zločini bili predmet devet suđenja pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY), a utvrđeno je da su pripadnici vojske bosanskih Srba pod komandom Ratka Mladića i Radovana Karadžića u Srebrenici izvršili genocid.

Iz CGO i HRA su rekli da zabrinjava činjenica da i poslije dvije i po decenije od zločina u Srebrenici postoji heroizacija osuđenih ratnih zločinaca od predstavnika institucija i dijelova društva u pojedinim državama u regionu. 

„Istovremeno, minimiziraju se inicijative koje dolaze iz civilnog društva, a koje su usmjerene na pravdu i istinsko pomirenje. Posljedica takvog odnosa jeste neadekvatno suočavanje sa ratnom prošlošću, zbog kojeg su na pozicijama moći isti lideri koji su imali vodeće uloge u zaraćenim državama“, kaže se u saopštenju.

Iz CGO i HRA su ukazali da zbog prevage partikularnih interesa moćnih pojedinaca na štetu pravde i suočavanja sa prošlošću, događaji iz devedesetih i dalje opterećuju region. 

Oni su podsjetili da je Skupština Crne Gore 2009. godine usvojila Deklaraciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta (EP) o Srebrenici, kojom se osuđuje taj zločin, i obavezala se na afirmaciju istine u postizanju pravde.

"U praksi, efekti tih ciljeva se ne vide s obzirom na to da nadležno državno tužilaštvo nije proizvelo mjerljive rezultate u istrazi eventualne krivične odgovornosti crnogorskih državljana, a u saradnji sa tužilaštvom BiH, na šta su se obavezali", ocijenili su iz CGO i HRA.

Kako su istakli, Ministarstvo prosvjete još nije kreiralo plan i program da obezbijedi da se u nastavne programe odgovarajućih nivoa obrazovanja uključi informisanje učenika i studenata o ovom zločinu i njegovim posljedicama.

Oni su rekli da Vlada ne obilježava Dan sjećanja na zločin u Srebrenici kao zaseban memorijal, već koristi priliku da 11. jula obilježi sjećanje na sve zločine počinjene na teritoriji Crne Gore i regiona koji su počinjeni u ime Crne Gore, i na taj način relativizuje sve zločine.

CGO i HRA apelaovali su da se preduzmu iskreni koraci u suočavanja s prošlošću umjesto formalnog proklamovanja podrške tranzicionoj pravdi, kako bi se promovisale demokratske vrijednosti u Crnoj Gori i obezbijedili trajni miroljubivi odnosi sa susjedima.

Pročitajte i ovo:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari