3
min read
A- A+
Pročitano

Odmalena je zavoljela nauku a danas ova Baranka radi jedan od najhumanijih poslova (FOTO)

11/09/2019 - 9:23
Autor:Violeta Rovčanin
5336 pregleda

Odmalena je zavoljela prirodne nauke, naročito biologiju, pa danas zahvaljujući toj ljubavi mlada Baranka Marija Mićunović radi jedan od najhumanijih poslova. Naime, zaposlena je u privatnoj klinici za vantjelesnu oplodnju na poziciji biolog-embriolog i pomaže parovima u ostvarenju najljepšeg sna – dobijanju potomstva. Osim toga, Marija je i osnivač Društva za humanu reprodukciju čiji je cilj unapređenje i podizanje svijesti građana o značaju zdravog načina života i očuvanja reproduktivnog zdravlja.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Ljubav prema biologiji rodila se, kaže, još u osnovnoj školi. Tada, zahvaljujući nastavnicima koji su uočili njenu ljubav prema ovoj nauci Marija se usavršava, odlazi na takmičenja, učestvuje u vannastavnim aktivnostima. Oduvijek je osjećala da je biologija njen život i put kojim će godinama kasnije smjelo koračati. Bila je đak generacije u osnovnoj školi, dobitnica diplome „Luča“ u Gimnaziji „Niko Rolović“ i diplomirala je sa odličnom ocjenom na fakultetu. Usavršavanje iz oblasti biologije i vantjelesne oplodnje imala je i van granica naše zemlje.

„Znala sam da je biologija moj životni poziv pa sam je upisala i diplomirala na Prirodno-matematičkom fakultetu. Ubrzo nakon toga sam počela sa stažiranjem u jednoj privatnoj zdravstvenoj ustanovi za IVF (vantjelesnu oplodnju), gdje sam zaposlena na poziciji biolog-embriolog. Moje profesionalno usavršavanje i dalje traje kroz različite oblike edukacije (treninzi, workshops, seminari i kongresi)“, počinje ova mlada naučnica iz Bara priču za FOS.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Marija je takođe bila na usavršavanju iz oblasti zamrzavanja embriona u Češkoj jer, kako kaže,posebna je čast raditi ovaj posao koji zahtijeva stalnu edukaciju. Sa druge strane kada primijenite svoje znanje, pomognete nekome i zajedno stignete do cilja koji je izgledao nedostižan, teško je osjećaj opisati riječima.

„Raditi ovaj posao je neopisiv osjećaj. Ovo je prije svega jedan humani posao koji zahtijeva veliko znanje, potpunu predanost i mirnu ruku. Ali, kada znate da ste donijeli sreću paru koji se godinama unazad borio sa problemom začeća, znate da su napor i trud urodili plodom“, kaže naša sagovornica i dodaje:

„Kada se pacijentkinja javi sa pozitivnim nalazom beta hCG-a (hormona trudnoće) dobijate potvrdu da je vaša misija bila uspješna i da ste postigli ono za šta ste se od početka borili. Sreća na licima supružnika i slika ultrazvučnog nalaza nakon uspješne vantjelesne oplodnje – neprocjenljivo.“

Parovi se, kaže, često obraćaju zbog nemogućnosti prirodnog začeća ali veliki problem je, smatra Marija, njihova sve veća neupućenost u ovu problematiku.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

„Parovi koji dolaze na konsultacije i prvi put se susreću sa IVF-om, nisu u dovoljnoj mjeri upućeni u problematiku steriliteta i infertiliteta, kao ni u samu proceduru postupka vantjelesne oplodnje. Upravo zbog toga smatram da bi trebalo ranije i češće da da se informišu kroz razgovore sa doktorima, embriolozima kao i sa psiholozima kao i da aktivno rade na očuvanju feriliteta i reproduktivnog zdravlja“, priča ova mlada naučnica za FOS.

Zato je prošle godine osnovala Društvo za humanu reprodukciju koje trenutno okuplja oko 35 članova.

„Cilj društva je da okupi sve privatne i državne institucije koje se bave vantjelesnom oplodnjom, zatim unapređenje i jačanje javne svijesti o značaju zdravog načina života kao i očuvanje reproduktivnog zdravlja. Aktivnosti društva su saradnja sa domaćim i međunarodnim organizacijama i partnerima koji se bave humanom reprodukcijom, zatim realizacija projekata, promocija metoda očuvanja reproduktivnog zdravlja, edukativne djelatnosti kao i kontinuirana medicinska edukacija.“

Pored posla na klinici i aktivnosti u Društvu za humanu reprodukciju, Marija svoju ljubav prema nauci prenosi i na najmlađe. Članica je PRONE, odnosno Fondacije za promociju nauke, pa je tako često možete vidjeti i u ulozi predavača.

„Angažovana sam kao asistent na ljetnjoj školi nauke i mentor na zimskoj školi na praktikumu biologije – istraživačka stanica Lovćen. PRONA predstavlja jedno lijepo iskustvo gdje osim prilike da prenesem svoje znanje i vještine osnovcima i srednjoškolcima, imam priliku da unaprijedim postojeće kroz različita predavanja domaćih i inostranIih predavača“, priča naša sagovornica.

Od nauke nikada neće odustati, ali ni od apela mladim ljudima - da ni oni ne odustanu od borbe za potomstvo i najljepšeg trenutka u životu.

„Poručujem im da prije svega na vrijeme počnu sa obaveznim pregledima kod ginekologa i urologa. Onima koji iza sebe imaju neuspjele pokušaje prirodnog začeća, neki čak i više neuspješnih postupaka vantjelesne oplodnje – da ne odustaju ni tada jer nikada ne znate kada je onaj pravi momenat u kojem ste predodređeni da postanete roditelji“, zaključuje Marija za kraj razgovora.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari